Välfärdsförvaltningen
Ekebackens vård- och omsorgsboende i Munkedal.
Välfärdsförvaltningen består av tre avdelningar som leds av två avdelningschefer: individ- och familjeomsorg (IFO), vård och äldreomsorg samt stöd. MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) är placerad direkt under socialchefen.
Avdelning IFO
IFO består av två enheter: barn och unga-enheten (utredargrupp, familjebehandlargrupp och placeringsgrupp) samt vuxenenheten (försörjningsstödsgrupp och beroendegrupp).
Barn och unga
Enheten arbetar med barn och unga som är placerade och med familjehem. Enheten arbetar även med inkomna ansökningar och anmälningar kring barn och unga samt med insatser till barn och unga och deras familjer.
Vuxenenheten
Enheten består av två delar: försörjningsstöd och beroende.
Försörjningsstöd
Personalen inom försörjningsstöd arbetar med att ta emot ansökningar om stöd till personer som behöver ekonomisk hjälp.
Beroende
Personalen erbjuder samtalsstöd för vuxna med missbruks- och beroendeproblematik. Även anhöriga erbjuds stöd.
Avdelning vård och äldreomsorg
Inom avdelningen vård och äldreomsorg ryms hemtjänst, hemsjukvård, vård- och omsorgsboenden, korttidsplatser, rehabenheten samt dagverksamhet för personer med demens.
Hemtjänst
Hemtjänsten i Munkedals kommun är uppdelad organisatoriskt i områdena Hedekas, Munkedal och Svarteborg (Dingle och Hällevadsholm).
Hemtjänsten hjälper bland annat de som bedömts behöva personlig omvårdnad, sjukgymnastik och/eller med praktisk hjälp i hemmet, exempelvis städning, inköp, matlagning, post och bankärenden.
Hemsjukvård
Hemsjukvården finns för de som har en funktionsnedsättning, fysisk eller kognitiv, och behöver bestående sjukvård i hemmet.
Vård- och omsorgsboenden
Vård- och omsorgsboenden är äldreboenden. I Munkedals kommun finns det fyra boenden.
Rehabenheten
Rehabenheten ansvarar för att utföra rehabilitering och omvårdnad på korttidsboende, i det egna hemmet och på särskilda boenden. Rehabilitering kan vara sjukgymnastik eller arbetsterapi. Rehabenheten hjälper också till med hjälpmedel som underlättar vardagen för personer som har olika funktionsnedsättningar, till exempel inom neurologi, ortopedi och reumatologi.
Dagverksamhet för personer med demenssjukdom
Dagverksamheten för personer med demenssjukdom riktar sig till personer som har en diagnostiserad demenssjukdom och som bor hemma. För att få komma till dagverksamheten behöver man ha ett biståndsbeslut. Dagverksamheten syftar till att få gemenskap med andra, stimulans för att bibehålla sina funktioner men även som avlastning för anhöriga.
Läs mer om dagverksamheten för personer med demenssjukdom
Demenssjuksköterska
I Munkedals kommun finns en särskild sjuksköterska som arbetar med personer som har demens.
Avdelning stöd
Avdelning stöd arbetar med sysselsättning, LSS och socialpsykiatri.
Arbetsmarknadsenheten
Arbetsmarknadsenheten arbetar med arbetsmarknadspolitiska insatser och sysselsättning för personer som har socialmedicinska- och fysiska handikapp. Deltagarna erbjuds kompetenshöjande inslag genom utbildningsinsatser och praktik i offentlig verksamhet och i privata företag.
Läs mer om daglig verksamhet, arbete och sysselsättning
LSS
Verksamheten ansvarar för stöd och service till personer med funktionshinder och som har rätt till insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Socialpsykiatri
Munkedals kommun erbjuder stöd för personer med en psykisk funktionsnedsättning genom boendestöd och/eller en kontaktperson.
Läs mer om psykisk funktionsnedsättning
Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS)
Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan har ett övergripande ansvar för kommunens hälso- och sjukvård inom särskilt boende, hemsjukvård och dagverksamhet.
Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan medverkar i vårdutveckling och kvalitetssäkring samt samverkar med region och övriga kommuner i hälso- och sjukvårdsfrågor.
Medicinskt ansvarig sjuksköterska ansvarar för att:
- Omsorgstagarna/patienterna ska få en säker vård och behandling av god kvalitet
- Rutiner för läkarkontakter upprättas och efterlevs
- Läkemedelshantering följer gällande lagstiftning
- Journalföring av patienter följer gällande lagstiftning
- Medicintekniska produkter tillhandahålls
- Rutiner gällande sekretesslagstiftningen är säkra och välfungerande
- Besluten om att delegera ansvar för vårduppgifter är förenliga med säkerhet för patienterna
- Anmälan görs enligt Lex Maria om en patient drabbas eller utsätts för allvarlig skada i samband med vård eller behandling