Tina Olofsson

Foto på en kvinna.

Förstelärare på Bruksskolan

Kommer ursprungligen från Färgelanda men har bott i Hedekas i Munkedals kommun många år. Jag är gift och har två söner och min familj står mig nära. Sönerna idrottar så vi umgås ofta genom att vi är med på deras aktiviteter.

 

Tina, berätta om din karriär
‑ Jag jobbade först som förskollärare men sadlade om till lärare och var färdig grundskollärare för fem år sedan. Min arbetsplats är Bruksskolan i Munkedals kommun. Namnet på skolan kommer ifrån ett pappersbruk som ligger nära skolan.

 

Vad innebär ditt arbete?
‑ Jag och en kollega delar klassföreståndarskap i en klass med 26 elever som snart gått klart årskurs 1.Vi har delat upp mellan oss och ansvarar för olika ämnen. Jag ansvarar bland annat för svenska och SO i klassen, men är behörig i fler ämnen, bland annat engelska, upp till årskurs 6. Jag jobbar idag med årskurs 1-3, men har behörighet upp till årskurs 6. Eftersom jag undervisar mest i min klass får jag mycket tid med dem, vilket underlättar att skapa en relation till var och en och även till deras föräldrar. Samspelet med hemmet är viktigt för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för eleverna.

 

Jag är en av 15 förstelärare i vår kommun. Det innebär att jag fått ett uppdrag av kommunen att genom extra ansvar driva utvecklingsarbetet i skolorna i kommunen. Kommunen har nyligen börjat att ge förstelärarna ansvarsområden. Utvecklingsarbetet handlar om olika saker, men mitt område är att att vara med att utforma en språkplan i engelska från årskurs 1-9. Språkplanen ska förhoppningsvis på sikt förbättra undervisningen som då ökar måluppfyllelsen för eleverna.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?
‑ Jag kommer så väl ihåg känslan jag fick första gången jag besökte skolan jag jobbar på idag, magkänslan sade ‑ wow här vill jag jobba.

 

Det bästa med läraryrket är att få vara med dessa underbara barn varje dag och att vara en del utav deras framtid. Som lärare krävs det att ha tålamod, vara inkännande och att ha god människokännedom, då alla barn är unika och behöver olika uppbackning för att de ska känna lust att vilja lära. Men det är ett fantastiskt jobb att kunna vara med och få påverka den nya generation som kommer.

 

Jag har väldigt trevliga kollegor. Det har varit en generationsväxling senaste åren som gör att vi har en mix av erfarna och nya lärare. Här har vi en positiv anda som hjälper till att lösa eventuella problem som kommer upp och det genomsyrar hela skolan.

 

Skolorna i kommunen har lagom stora enheterna vilket gör att vi har möjlighet att påverka och att förkorta beslutsvägarna. Här finns en känsla av omsorg om varandra. Här finns inte vi och dom då man känner varandras verksamheter och det är lätt att nätverka mellan skolorna då vi vet varandras kompetenser.

 

Vilka utmaningar ser du framöver?
‑ Utmaningar inom kommunen är att få pengar att räcka till när det kommer till allt i från äldreomsorg till barnomsorg och skola.

 

Hur upplever du ledarskapet?
‑ Trivs väldigt bra med min chef (rektorn) som har en god organisationsförmåga och låter lärarna jobba med frihet under ansvar. Vår rektor är tydlig och är duktig i att kommunicera med föräldrar och hon ger även oss lärare bra stöttning.

Varför ska man flytta till Munkedal?
‑ Här finns allt från fjällen till hav och närhet till storstad. Det känns som att vi är ganska så förskonade ifrån brott och droger och att Munkedal kommun är en trygg kommun att leva i.

 

Folk här är sammansvetsade och ställer upp för varandra. Här finns även entreprenörskänsla med att kunna satsa, men även stora möjligheter att kunna engagera sig och bidra för den som vill.

Senast ändrad:

Sidansvarig: Linda Gistedt