Äldreboende
Vad innebär särskilt boende/äldreboende?
Särskilt boende innebär en bostad med service och omvårdnad dygnet runt. Boendet ger alla hjälpinsatser som den enskilde behöver i det dagliga livet. I den kommunala hälso- och sjukvården ingår sjukvårds- och rehabiliteringsinsatser av sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut/sjukgymnast. Den enskilde ska kunna bo kvar livet ut.
Vem kan få särskilt boende?
Personer som har ett omfattande och varaktigt behov av hjälp, som inte kan tillgodoses av hemvård, kan få särskilt boende. Med omfattande hjälpbehov menas behov av hjälp dygnet runt. Behoven kan vara av både fysisk och psykisk art. Det är det enskilda behovet som styr, inte diagnos eller behovens orsak.
Hur går det till att få särskilt boende?
För att få särskilt boende behövs ett biståndsbeslut enligt socialtjänsten. Beslutet reglerar inte vilka hjälpinsatser i boendet som personen ska få. Hjälpinsatserna planeras och följs upp tillsammans med den enskilde.
Kan man välja särskilt boende i Munkedals kommun?
Det finns idag inga möjligheter att välja ett visst äldreboende. Kommunen försöker dock i största möjliga utsträckning tillgodose olika önskemål.
Äldreomsorgen i Munkedal har fyra boenden med plats för cirka 130 personer.
Allégården och Ekebacken ligger ganska nära centrum i Munkedal. Dinglegården ligger i centrala Dingle och Sörbygården ligger mitt i Hedekas samhälle.
Så här söker du särskilt boende/äldreboende
Du ansöker genom vår e-tjänst:
E-tjänst Ansökan om stöd äldre eller psykisk ohälsa (Kräver Bank ID eller Freja eID)
eller genom att ta kontakt med kommunens biståndshandläggare via kommunens växel telefon: 0524-180 00 eller genom att använda angivna telefonnummer som står under rubriken kontakt.
Du kan även ansöka genom att fylla i och skicka in blanketten "Ansökan om SoL Munkedals kommun" som ligger under Blanketter och e-tjänster.