Stöd till barn och ungdom

Foto på två flickor i rosa jackor kramar varandra.

Ett av Individ- och familjeomsorgens huvudområden är att uppmärksamma att barn och ungdomar i kommunen har bra uppväxtvillkor.

Mina föräldrar ska skilja sig

Många har föräldrar som har skilt sig eller som ska skilja sig. Meningen med en skilsmässa är att en situation som inte har varit bra ska bli bättre. Ofta blir det bra, även om det kan ta tid.

Hur det kan kännas när ens föräldrar skiljer sig är olika. Du kan känna oro, ilska, lättnad och sorg.


Ibland kan man känna skuld över att föräldrarna skiljer sig och tänka att det är ens eget fel för att man har varit jobbig eller så. Det är aldrig sant. Det är aldrig barnens fel att föräldrarna skiljer sig och det är alltid föräldrarnas uppgift att ordna sina egna och barnens liv. Har du behov av att prata om din situation så kan du kontakta Ungdomsmottagningen.


Om föräldrarna bråkar mycket under skilsmässan kan det kännas jobbigt, men det blir förhoppningsvis bättre med tiden. Om föräldrarna skiljer sig utan att man har sett att de bråkat och varit osams, kan det ibland kännas svårt att förstå varför de ändå måste skilja sig. Oavsett om det är bråkigt eller inte, kan det vara svårt att acceptera att ens föräldrar inte längre ska bo ihop. Att man kanske måste flytta, byta skola eller att behöva bestämma med vem man ska bo och när. Man kan lätt känna sig ensam med sin oro när föräldrarna är upptagna med sina egna bekymmer och då är det bra att prata med någon om hur man själv har det. 


Alla vuxna som jobbar med barn och unga är skyldiga att hjälpa en om man inte har det bra. Om man själv eller någon annan inte har det bra är det därför bra att prata med någon vuxen. Du kan kontakta ungdomsmottagningen.