Behöver du ett familjehem/kontaktfamilj?

Har du som är ung eller ditt barn behov av en extra vuxen eller en extra familj som stöd, eller har du och ditt barn behov av en familj som tar hand om barnet på heltid under en kortare eller längre period?


Ibland kan man som ung eller som familj behöva stöd av en extra vuxen eller en extra familj. Det kan handla om att man saknar nätverk, vänner eller släktingar och behöver stöd av andra vuxna för att få en meningsfull fritid och att bryta isolering.

 

Familjehem är vanliga familjer som tar hand om barn och ungdomar som inte kan bo hos sina föräldrar av olika anledningar.

Kontaktfamilj är vanliga familjer som tar emot barn till exempel någon månad i månaden.

 

Ofta kan släktingar eller andra närstående bli familjehem eller kontaktfamilj för barnet och ska alltid komma i fråga i första hand. Om det inte finns något lämpligt hem i barnets närhet kan det flytta till ett familjehem som socialtjänsten rekryterar. Ofta ger föräldrarna sitt samtycke, men det förekommer också att socialnämnden beslutar att placera ett barn i familjehem mot föräldrarnas vilja.

 

I akuta fall kan barnet få flytta till ett jourhem. Barnet eller ungdomen stannar i jourhemmet under en kortare tid, ibland i väntan på att få komma till ett familjehem.

 

Barn som bor i familjehem ska nästan alltid ha kontakt med sina föräldrar och släkt. Familjehemmet har ansvaret för den dagliga omsorgen, men socialtjänsten finns alltid till hands för vägledning. Socialtjänsten har regelbunden kontakt med barnet och familjehemmet om hur barnet har det och barnet kan vända sig till sin socialsekreterare för hjälp och stöd.

 

Hur länge barnet bor i familjehem kan variera från några månader till år, eller en hel uppväxt. Målet är att barnet, om möjligt, ska återförenas med sin egen familj.

Du som är barn och placerad i familjehem har din egen socialsekreterare som du kan prata med och få svar på dina frågor.

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: Marie Koivisto