Projekt Skagerrakbanan

År 2020 gick sex kommuner i Bohuslän ihop för att bilda konsortiet Transportkorridor Skagerrak. På senare år har också fyra kommuner från Østfold i Norge anslutit sig till utvecklingsarbetet. Beslutet om att bilda ett konsortium grundade sig i kommunernas vilja att utveckla regionens näringsliv och ekonomiska tillväxt.


Nu lanseras utvecklingsarbetet med Skagerrakbanan, en höghastighetsbana för tågtrafik, av flera bohuslänska och norska kommuner, med ambition att höghastighetsbanan ska vara klar 2028.


Skagerrakbanan planeras till 256 kilometer dubbelspår som byggs från Göteborg till Oslo på betongpelare och genom tunnlar. Stationer planeras i Kungälv, Stenungsund, Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Tanum, Strömstad-Skee, samt på den norska sidan i Halden, Sarpsborg, Askim, Rakkestad och Ski.


På dessa stationer planeras tåget att stanna minst en till två gånger i timmen. Detta ger ökad flexibilitet att bo på en plats och jobba på en annan, och öppnar möjligheter för utveckling av både näringsliv och besöksnäring.


De svenska kommuner som ingår i konsortiet Transportkorridor Skagerrak är: Kungälv, Stenungsund, Uddevalla, Munkedal, Lysekil och Strömstad. På den norska sidan deltar Haldens kommun, Sarpsborgs kommun, Indre Østfolds kommun och Nordre Follo kommun.


Läs mer på webbplatsen Skagerrakbanan.com

Senast ändrad:

Sidansvarig: Webbredaktion Munkedal