Munkedals kommunvapen

Meny

Specialkost

Bild på massor av plockade färska blåbär.

Vid behov av specialkost i förskola och skola vill vi att förälder fyller i blanketten intyg specialkost till höger. Tryck på skicka och blanketten sänds elektroniskt till ansvarig.


Obs! Nytt intyg inför varje nytt skolår, eller vid nyinskrivning.

Det är av yttersta vikt att kocken på respektive förskola/skola får utförlig information av er föräldrar så att barnet garanterat får rätt kost. Kocken måste också ha möjlighet att kontakta er vid behov.


Vi har kunskaper om specialkost och vi vill att alla ska vara nöjda med sin måltid. För att uppnå detta behöver vi samarbeta. Var vänlig meddela köket vid barnets frånvaro eller vid förändringar i kosten.


I vår strävan att ständigt förbättra oss är det av stor vikt att avvikelser i vår verksamhet kommer oss till del. Om ditt barn får en födoämnesreaktion, fyll i: Rapport av händelse vid en födoämnesreaktionPDF.

Bra att veta innan du fyller i blanketten

Du kan ge värdefull information så att vi inte ändrar maten mer än vad som behövs. Om du har information om något av nedanstående så fyll i det under ”övrigt” på särskild kost blanketten. Om något är oklart när blanketten ska fyllas i, ta kontakt med kostenheten, telefon 0524-181 93. Ny blankett ska alltid lämnas till skolan/förskolan varje nytt läsår eller vid ändringar. Se kostenhetens hemsida för mer info. Blanketten vidarebefordras till köket som  har kontakt med skolsköterskan. Det är mycket viktigt att informera köket om kosten ska upphöra eller ändras på något sätt. Se respektive skola/förskolas hemsida för telefonnummer. Ring köket på morgonen innan kl. 08.00 om eleven/barnet är frånvarande. Glöm inte att meddela när eleven/barnet är tillbaka igen så undviker vi tillagning i onödan.

Kostenheten kan komma att begära journalutdrag vid behov eller önskemål om särskild kost. Kostenhetens bedömning är att behov eller önskemål om särskild kost vid allergi, intolerans eller överkänslighet alltid skall grundas på en medicinsk bedömning och vara rekommenderad av leg. läkare. Grunden i all vår måltidsplanering är att vi följer livsmedelverkets rekommendationer.

Laktosintolerans hos små barn

Laktosintolerans är extremt ovanligt hos barn under fem år. Om ett barn har problem med magen är det därför troligare att det beror på något annat än laktosintolerans. Om misstanke finns att barnet reagerar på mjölk är det viktigt att söka vård för att få rätt diagnos och inte på egen hand börjar med laktosreducerad kost innan orsaken till besvären är utredda.

Hur mycket laktos klarar barnet/eleven av att äta?

Laktosintolerans är inte en sjukdom, en stor del av världens befolkning har en nedsatt förmåga att bryta ner laktos. Ny forskning visar att ett litet intag av laktos kan vara bra för tjocktarmen. De flesta laktosintoleranta klarar av att få i sig ca 5-10 g laktos/dag jämnt fördelat under dagen. Om barnet/eleven klarar av att äta vanlig mat men behöver laktosfri mjölk till maten, kryssa i ruta 1. Om även laktosfri mat behövs, kryssa i ruta 2.

Tål i små mängder

Ibland kan man äta små mängder av det man vanligtvis inte tål, exempelvis lök eller paprika i kryddblandningar. Fyll i den informationen under ”kompletterande info.”

Glutenintolerans

Vid pasta på menyn erbjuder vi majspasta, vi har också tagit beslut om att använda maizena att reda med i våra såser, soppor samt grytor.

Tål exempelvis äpple, morot och tomat när det är upphettat

Vissa frukter och grönsaker tolereras inte råa men kan ätas i upphettad form, exempelvis tomat där man inte kan äta rå tomat men som krossad konserverad. Fyll i den informationen under ”övrigt”.

Sädesslagsallergi

En del sädesslagsallergiker klarar av att få i sig en liten mängd av sädesslagsproteinet. 2012 sänktes glutenmängden i glutenfria livsmedel till 20 ppm gluten/100 g. Klarar barnet/eleven denna mängd, fyll i det under ”övrigt”.

Sojaproteinallergi

I sällsynta fall kan sojaproteinallergiska personer även reagera på produkter som utvinns från sojabönan, t.ex. sojalecitin (E322) eller sojaböns hemicellulosa (E426). Om barnet/eleven är känslig för detta, fyll i under ”övrigt”.

Senast ändrad: 2019-03-15

Sidansvarig: Gunilla Martinsson

Gunilla Martinsson

MUNKEDALS KOMMUN

Munkedals kommun

455 80 Munkedal

 

Besöksadress:

Centrumtorget 5, Munkedal

 

Hitta hit


Organisationsnummer:
21 20 00-13 30

 

 

KONTAKTA KOMMUNEN

Telefon: 0524-180 00

E-post: kommun@munkedal.se

 

Ordinarie öppettider:

Måndag - torsdag: kl. 08:00-16:30

Fredag: kl. 08:00-16:00


Se avvikande öppettider

 

Felanmäl bristande tillgänglighet:

webbredaktion@munkedal.se

MUNKEDALS KOMMUN

Munkedals kommun

455 80 Munkedal

 

Besöksadress:

Centrumtorget 5, Munkedal

 

Hitta hit


Organisationsnummer:
21 20 00-13 30

KONTAKTA KOMMUNEN

Telefon: 0524-180 00

E-post: kommun@munkedal.se

 

Ordinarie öppettider:

Måndag - torsdag: kl. 08:00-16:30

Fredag: kl. 08:00-16:00

 

Se avvikande öppettider


Felanmäl bristande tillgänglighet:

webbredaktion@munkedal.se

SOCIALA MEDIER

Tre sociala mediers ikoner. Facebook med ett litet f på en mörkblå cirkel. Instagram med en stiliserad kamera i vita linjer på en mångfärgad cirkel. Twitter med en vit flygande fågel på en ljusblå cirkel.