Munkedals kommunvapen

Processtekniker - Om utbildningen

Tjejer och killar som hjälps åt vid skolans pappersmaskin.

Gillar du teknik och lösningar som dessutom leder till en hållbar miljö? Då är är Processtekniker en gymnasieutbildning för dig. Du kan få jobb direkt efter utbildningen eller plugga vidare på universitet och högskola. Programmet är certifierat som Teknikcollege vilket innebär att utbildningen utformats tillsammans med näringslivet.

 

Miljöprofil

Klimat och miljö är mer aktuellt än någonsin och processindustrin är en bransch som ligger i framkant med sitt miljöarbete. ​Som processtekniker arbetar du dagligen med att minska avtrycket på miljön genom att styra den process du arbetar i så effektivt som möjligt.​

En stor fördel med att bedriva vår utbildning på Arctic Paper i Munkedal som är ett av världens miljövänligaste pappersbruk är att du som elev får en unik insikt och förståelse för hur ett effektivt miljöarbete kan bedrivas.​

 

Du läser kurserna Miljö och Energikunskap samt Vatten och Processkemi och miljöarbetet präglar majoriteten av övriga kurser.​


Kursplan Industritekniska programmet, inrikting processteknik

Snabbfakta

  • 90% av industiföretagen söker processtekniker.
  • 25% av Sveriges nuvarande processtekniker går snart i pension.
  • I nuläget examineras årligen bara 50 gymnasieelever till processtekniker i hela Sverige.
  • Processteknik är en växande bransch.

APL - Praktik på riktigt

Under dina tre år på Processtekniska Gymnasiet gör du cirka 15 veckors utbildning ute på en arbetsplats, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande). Praktiken ger dig erfarenheter och kontakter som du har stor nytta av när du söker jobb.

Vårt nära samarbete med Arctic Paper och andra företag inom processindustrin gör att vi garanterar praktikplats för våra elever. Det finns goda möjligheter att få ett välbetalt sommarvikariat och ett stort kontaktnät redan under skoltiden.

Framtidssäker utbildning

Vi erbjuder en teknikutbildning som ger både yrkeskompetens och möjlighet till högskolebehörighet. Processteknik är en växande bransch med goda framtidsutsikter och bra löneutveckling.

Eftersom många av de eventuella arbetsgivarna är stora internationella företag finns det ofta möjligheter att klättra inom organisationen. Grunden i utbildningen ger dig yrkeskompetens, sedan kan du välja att bygga på med valbara kurser och få en bred högskolebehörighet.

 

Redo för yrkeslivet

Efter tre år hos oss kan du titulera dig processoperatör/drifttekniker. Yrket består till stor del av att styra och optimera produktionsprocesser av olika slag. Dagens industrijobb är tekniskt avancerade och mindre fysiska.

Vår utbildning ger dig yrkeskvalificering och möjlighet till ett jobb inom en bransch som efterfrågar personal. För att göra våra elever konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden ingår även ett omfattande körkortspaket i utbildningen.


Förmåner under utbildningen

  • Körkortspaket bestående av inskrivning, böcker, muntlig teoriundervisning, sju körlektioner samt Riskettan och Risktvåan.
  • Truck- och traverskort: detta ingår i kursen Produktionsutrustning 2.
  • Gym: Som elev har du möjlighet att träna i Arctic Papers gym.
  • Restaurangmat: Hos oss äter du mat som vi beställer från Rasta Håby. Varje dag har du tre alternativ att välja på från restaurangens lunchutbud.
  • Dator: Du får låna en dator av oss under din studietid.