Vuxenutbildning Processteknik

Gillar du teknik och lösningar som dessutom leder till en hållbar miljö? Kanske går du i tankar av att byta yrkesbana?


En yrkesutbildning för dig som vill arbeta som produktionstekniker, processoperatör eller drifttekniker inom processindustrin. Utbildningen ger goda möjligheter till anställning, då branschens behov är stora.

 

Studietakten är 100% där yrkesteori genomförs via hybridundervisning* på Processtekniska Gymnasiet i Munkedal tre - fyra dagar per vecka. Resterande dagar är självstudier eller studiebesök. Utbildningen innehåller 8 veckors APL. Skolan ligger på Arctic Paper vilket ger oss tillgång till en levande och lärorik undervisningsmiljö.


*Hybridundervisning innebär att du som elev kan delta på lektioner fysiskt i klassrummet eller digitalt i realtid via teams. Obligatoriska träffar på skolan kommer att vara vanliga och presenteras tillsammans med upplägget kring hybridundervisningen vid terminstart.

 

Utbildningen är kostnadsfri, med undantag av kurslitteratur (litteraturlista nedan) och resor. Studierna i skolan förutsätter att du har med egen dator. Du kan ansöka om studiestöd via csn.se.


Processtekniska Gymnasiet är certifierat som Teknikcollege vilket innebär att utbildningen utformats tillsammans med näringslivet.


Miljöprofil

Klimat och miljö är mer aktuellt än någonsin och processindustrin är en bransch som ligger i framkant med sitt miljöarbete. ​Som processtekniker arbetar du dagligen med att minska avtrycket på miljön genom att styra den process du arbetar i så effektivt som möjligt.​

En stor fördel med att bedriva vår utbildning på Arctic Paper i Munkedal som är ett av världens miljövänligaste pappersbruk är att du som elev får en unik insikt och förståelse för hur ett effektivt miljöarbete kan bedrivas.​


Du läser kurserna miljö- och energikunskap samt vatten- och processkemi och miljöarbetet präglar majoriteten av övriga kurser.​


Snabbfakta

  • 90% av industiföretagen söker processtekniker.
  • 25% av Sveriges nuvarande processtekniker går snart i pension.
  • I nuläget examineras årligen bara 50 gymnasieelever till processtekniker i hela Sverige.
  • Processteknik är en växande bransch.

Träffa våra samarbetpartners

Erik Rödström,

Utbildningsledare Preemraff Lysekil

Arbetet som drifttekniker hos oss präglas av stor variation i ett självständigt arbete. Säkerheten är väldigt viktig därför jobbar man aldrig ensam vilket också gör det socialt. Som nyanställd genomgår du ett gediget utbildningsprogram där du under fyra år går från bastekniker till drifttekniker steg 4 med medföljande lönetrappa. Man följer ett 5-veckors skiftschema med 8-timmarspass på veckodagar och 12-timmarspass på helgpassen. Det är på många sätt ett förmånligt yrke.

Vår utbildning ger möjlighet till 8 veckors APL hos er, vilka är nycklarna?

Jag vill att man har hög ambitionsnivå i sina studier och det yrkesval som utbildningen innebär.

Hur står sig vår utbildning till att få jobb hos er?

Den står sig bra och framför allt APL-perioden ger dig chansen att visa vad du lärt dig och vem du är. Därifrån är statistiken väldigt positiv då vi från åren 2015-2019 har 28 elever från vuxenutbildningen på Processtekniska Gymnasiet som än idag arbetar här. De två senaste åren har ju drabbats av pandemin men nu har vi en APL elev i år och framtiden ser ljusare ut efter att vi tvingades dra i handbromsen.

APL - Praktik på riktigt

Under din studietid gör du åtta veckors sammanhängande utbildning ute på en arbetsplats, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande). APL är förlagt till vårterminen och ger dig erfarenheter och kontakter som du har stor nytta av när du söker jobb.

Vårt nära samarbete med Arctic Paper och andra företag inom processindustrin gör att valmöjligheterna gällande APL är stora. Våra inarbetade sammarbeten tillgodoser eleverna med ett stort kontaktnät. Det finns goda möjligheter att få ett välbetalt arbete direkt efter avslutade studier.

Öppet Hus

Besök oss och ta del av information kring vår vuxenutbildning.


Datum för läsåret 2024-25

14 maj kl 18:00 - 20:00

 

Du får träffa personal, elever från vår vuxenutbildning och se vår skola. Vi berättar om branschen och de arbetsmöjligheter som finns. Vi erbjuder dessutom en guidad tur på Arctic Paper Munkedals AB.

 

Du behöver anmäla ditt besök så att vi vet vilka vi ska släppa in genom grindarna. Samling vid "Vita villan" (Bruksvägen 40, Munkedal).

 

Anmälan sker via länk: https://forms.office.com/e/j5n2YNkfmv


Träffa våra tidigare elever

Sandra Krokström Karlsson, studietid 2019-2020

Arbetsplats: Arctic Paper, Drifttekniker

- Jag sökte till utbildningen för att jag hade hört och läst om den och fått en positiv bild. Jag kommer ju från industrin där jag jobbat i 25 år men jag kände där och då att jag ville öka min kompetens och även få kompetensen på papper. Målet var att få ett jobb på Preemraff i Lysekil vilket är en arbetsplats med

extremt hård konkurrens när det kommer till att tillsätta nya tjänster. Utbildningen skulle ge mig ökad chans att få jobb där.

Men livet tog en annan vändning

- Ja, jag fick ju en anställning på Arctic Paper redan under pågående utbildning och jag trivdes från första stund otroligt bra med arbetet och kollegorna.

Man kan verkligen säga att denna utbildning förändrade mitt liv på flera sätt och är ett av de bästa valen jag gjort i livet. Till er som funderar på att söka utbildningen kan jag bekräfta att det är en bra utbildning där du får kompetensen som krävs för att slå dig in på mer etablerade industriföretag.

Ida Carlund, Studietid 2017-2018


"Att utbilda mig förändrade verkligen mitt liv. Det bästa beslutet jag tagit och helt klart värt och roligt att genomföra just på Processtekniska i Munkedal. Bra lärare och vägledning. Jag hade en god bas direkt ut i mitt nya arbetsliv."

Hur fick du reda på vår utbildning och vad gjorde att du sökte?

- Jag fick utskicket i brevlådan och det kom så rätt i tiden då jag redan funderat på att utbilda mig till något mer. Jag kände redan då att jag ville jobba mer mot industri och process.

Vad gjorde du innan utbildningen hos oss?

- Jag arbetade då som skeppsmäklare efter att ha arbetat på systembolaget i 8 år.

Hur var studietiden?

- Den var oerhört kul, vi var ett sammansvetsat team i bra åldersgrupper och vi hjälpte varandra och skrattade mycket.

Var gjorde du APL?

- På Leva i Lysekil

Var det lätt att få jobb efter utbildningen?

- Leva anställde mig direkt i samband med APL.

Vad jobbar du som idag?

- Drifttekniker på VA, där har min arbetsgrupp hand om Vattenverket, 3 reningsverk samt kommunens alla pumpstationer.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Variationen och att vi är ett sånt tight team, ingen vecka är den andra lik och jag får utvecklas hela tiden i min yrkesroll. Att vara nyfiken på tekniken och processen. Att få möjligheten att jobba med övriga avdelningar inom Leva när vi tex har beredskap är fantastiskt roligt.

Hur har det förändrat ditt liv?

- Jag gjorde ett rejält lyft i lön genom att bli tekniker, det är klart att pengar inte är allt men det gör stor skillnad. Jag väger dock trivsel och gemenskap vid sidan av lön och det är något jag verkligen fått i Leva. Den största förändringen jag fått är nog i mina chefer som är lyhörda, visar stort förtroende för min kompetens och ger mig arbete under eget ansvar.

Vad skulle du säga till någon annan som funderar på att arbeta inom industrin?

- Kör! Att utbilda mig förändrade verkligen mitt liv. Det bästa beslutet jag tagit och helt klart värt och roligt att genomföra just på Processtekniska i Munkedal. Bra lärare och vägledning. Jag hade en god bas direkt ut i mitt nya arbetsliv.

Kursplan

Kursplan

Kurs

Kurskod

Poäng

Produktionskunskap 1

PRDPRO01

100p

Produktionsutrustning 1

PRUPRD01S

100p

Människan i industrin 1

MÄIMÄN01

100p

Industritekniska processer 1

INUINU01

100p

Industriautomation

INRIND0

100p

Underhåll - Driftsäkerhet

DRIUND0

100p

Vatten- och processkemi

ENEVAE0

100p

Energiteknik 1

ENEENE01

100p

Orienteringskurs - Handledareutbildning

KGYORI11H

50p

Orienteringskurs - Studieintroduktion MA/NO

KGYORI11C

50p

Summa:


900p

Kurslitteraturlista

Miljö- och energikunskap, 2:a upplagan (2018)

Av: Karin Pleijel och Håkan Pleijel

Isbn: 9789151101880


Ansökan

Årets ansökan är stängd.

 

Du ansöker via din hemkommun eller via vår webbansökan:

Ansökan till vuxenutbildningen.

Förkunskaper

  • Svenska grund eller Svenska som andraspråk grund
  • Matematik grund

Utbildningstid

26 augusti 2024 - 30 maj 2025

Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles samt tillräckligt antal studerande.

Besked om antagning

Du får antagningsbesked/kallelse och schema så snart antagningen är klar.

Kunskapens Hus

Vi är en del av Kunskapens Hus. Här kan du läsa mer om verksamhetens övriga vuxenutbildningar.

Verksamhetsutvecklare

Thomas Eriksson

Telefon: 0736-434005

E-post: thomas.eriksson@munkedal.se

Studie- och yrkesvägledare

Caroline Wikner

Telefon: 0524-18227

E-post: caroline.wikner@munkedal.se


Utskriftsvänlig version av utbildningsinformationen Pdf, 687.1 kB.

Senast ändrad:

Sidansvarig: Thomas Eriksson