Plattsättare

Händer som sätter kakel på vägg

Plattsättare är ett yrke som kräver känsla för både färg och form. Det är ett precisionsarbete som sätter både noggrannhet och fantasi på prov.


Förutom att sätta plattorna ingår det i jobbet att göra det underarbete som krävs, till exempel att lägga en fuktspärr i våtutrymmen, flytspackling och fallspackling.


Plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts fästmassa och fogarna ska härda på rätt sätt. Man sätter olika typer av plattor och klinker i på olika underlag.


Plattsättare arbetar främst inomhus och klär väggar och golv med till exempel kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. Uppgifterna kan variera från att sätta plattor i ett badrum eller ett kök till stora simhallar. Arbetet bedrivs både på nybyggen, ombyggnader och i samband med renoveringar. Du får en god grund inom arbetsmiljö samt lagar och bestämmelser inom yrkesområdet.

 

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att bli plattsättare. Efter utbildningen kan du ta lärlingsanställning och samla ihop de timmar som krävs för att få yrkesbevis.


Utbildningen inleds med ett grundläggande skede där du får kunskaper inom byggnation som är gemensam för alla våra utbildningar inom bygg. I februari startar sedan ut-bildning/APL inom plattsättning.


Utbildningsort: Dingle


Utbildningstid: 2023-08-28--2024-06-21


Traditionell utbildning:
Schemalagda heltidsstudier under 43 veckor.


Planerad kursstart: 28 augusti 2023.


Plattsättare‌

Kurs

Kurskod

Poäng

Husbyggnadsprocessen

HUSHUB0

200p

Husbyggnad 1

HUSHUS01

100p

Husbyggnad 2

HUSHUS02

200p

Husbyggnad 3 ombyggnad

HUSHUS03

200p

Specialyrken 1

HUBSPC01S

100p

Specialyrken 2

HUBSPC02S

200p

Specialyrken 3

HUBSPC03S

200p

Summa:


1200p


Den som inte har körkort erbjuds en orienteringskurs: Trafik & miljö 50p. Där du kan studera trafikteori och öva på att hantera olika trafiksituationer i en simulator.

 

Utbildningen och dess upplägg är godkänt av BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd)


Kostnader/utrustning:

Läromedel ca 2000 kr.
Du skall själv köpa skyddsskor och arbetskläder.


I utbildningen använder vi oss av en digital lärplattform, och du behöver därför ha tillgång till dator och internetuppkoppling.


APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen och sker på olika byggföretag, främst våren/försommaren 2024 under ca 14 veckor.


Eftersom APL företagen kan finnas på orter utanför Munkedal måste du som söker vara beredd att pendla dit, på de arbetstider som din APL plats har. Eventuella kostnader för resor till företagen betalar du själv.


Förkunskaper:
Godkända betyg i:

Grundskolans Svenska/Svenska som andraspråk,

Grundskolans matematik


Det är en stor fördel om du har körkort, men inget krav för att gå utbildningen. Du ansvarar själv för att ta dig till din APL-plats.


Vill du besöka denna utbildning:
Följ denna länk


Till ansökan skall bifogas:
Kopia på betyg
Personligt brev


Ansökan:

Du ansöker via din hemkommun.
Länk till ansökan.


Sista ansökningsdag: 2 juni 2023


Studiemedel:
Sök på csn.se


Utskriftsvänlig version av utbildningsinformationen Pdf, 546.5 kB.


Händer som skär kakel.

Senast ändrad:

Sidansvarig: Richard Lundqvist