Publicerad:

Senast ändrad:

Matglädje på Måltidens dag

Måltidens dag uppskattades på DinglegårdenFörstora bilden

Måltidens dag uppskattades på Dinglegården

Varje år i oktober uppmärksammas Måltidens dag för att sätta fokus på måltiden som helhet. I Munkedals kommun bjöds alla förskolor, skolor och äldreboenden på en smakrik höstmeny gjord på närproducerade råvaror.

Menyn för dagen bestod av en skördesoppa gjord på egenuttag av grönsaker från Munkedals Utvecklingscentrum och potatis från Stenehed utanför Hällevadsholm. Till soppan bjöds det på närbakat bröd med mjöl från Lögens kvarn som ligger utanför Lysekil, ost från Götene mejeri, mjölk och råmjölk från Dalspira, samt egenproducerad morotsmarmelad.

 

På äldreboendena bjöds man även på äkta kalvdans gjord på råmjölk. Till kalvdansen serverades hemkokt aroniasylt som plockats på häckarna runt Dinglegården och kokats där.

 

Annette Ifver, kock på Dinglegården berättar att evenemanget var uppskattat.

 

- När jag frågade gästerna på boendet vad de tyckte om måltiden och den fina dukningen som omsorgspersonalen ombesörjt, berättade de att måltiden var väldigt trevlig och att det smakade fantastiskt gott med äkta kalvdans. Minnena väcktes till liv och önskemål om fler gammaldags rätter kom upp. 

 

Gunilla Martinsson, kostchef på Munkedals kommun var väldigt glad över arbetet kring dagen och temat för måltiden.

 

- Jag är stolt över det engagemang som finns hos vår måltidspersonal och omsorgspersonal, som möjliggör att vi kan göra det lilla extra för våra matgäster.

 

Kalvdans och bröd med ost och morotsmarmelad

Kalvdans och bröd med ost och morotsmarmelad

Matgäster på Dinglegården

Matgäster på Dinglegården

Tipsa webbredaktionen