Publicerad: 2017-11-09 15.59

Senast ändrad: 2017-11-09

Vänorten Neuenkirchen på besök

Människor går i parad på en gata i soligt väder.

Parad i Neuenkirchen.

Imorgon hissar Munkedals kommun den tyska flaggan med anledning av ett besök av vår vänort Neuenkirchen, Tyskland, som vi har ett kulturellt utbyte med. Detta i samband med att Thomas Thorild Sällskapet fyller 10 år. Besöket kommer att ägnas bland annat åt studiebesök på Smedja Volund, soldattorpet Pulsevadet och Smedbergs Gård. Det blir även samtal om hur det framtida utbytet ska se ut.

Neuenkirchen med 2500 invånare, är det största samhället i kommunen Landhagen. Neuenkirchen ligger inom gångavstånd från den gamla Hansastaden Greifswald, vilket gör Neuenkirchen särskilt attraktivt, en lantlig miljö i kontrast till storstaden.

Kulturella utbyten och besök

Utbytet med Neuenkirchen startade i samband med uppmärksammandet av Hällevadsholmsonen Thomas Thorilds 250:e födelsedag (född 1759) respektive 200-årsdagen av hans död (1808). Samarbetet upprättades eftersom det finns en gemensam nämnare mellan oss - Thomas Thorild. Utbytet sker i samverkan med Thomas Thorildsällskapet.

 

År 2009 invigdes bland annat Thomas Thorildplatsen i Hällevadsholm. Med jämna mellanrum har kommunerna besökt varandra och haft kulturella utbyten så som musik genom Blåsorkestern och gospelkören Greifswald Kombinat.

 

Tipsa webbredaktionen