Publicerad:

Senast ändrad:

Unga foodfluencers inspirerar till bättre måltider i skolan

Två vuxna och fem ungdomar personer står vid en matservering iklädda vita t-shirts

Från vänster: Ingela Broström, Zelma Hjälte, Isabel Viktorsson, Magister Nordström, Valentina Caci, Julia Ottosson, Elvira Engström.

I november var det uppstart för den andra prototypen i satsningen Ett nytt recept för skolmåltider, där Munkedal som en av fyra testkommuner i samverkan med bland annat Livsmedelsverket får möjlighet att testa nya arbetssätt kring hållbara måltider. Första prototypen var en matmarknad på skolgården, och nu provas ytterligare ett koncept med måltidsinfluencers.

Prototypen går ut på att några frivilliga elever från årskurs 8 på Kungsmarksskolan engageras som måltidsinfluencers, eller som de också kallas, foodfluencers. De hjälper till att implementera hållbara goda och näringsriktiga maträtter och tillbehör, samt inspirerar sina klasskompisar till att prova nya råvaror och äta mer hållbar, hälsosam mat.

 

Skolans foodfluencers har även fått stöd av den välkände influencern Magister Nordström som har tipsat om hur eleverna kan förmedla budskap kring vikten av att äta bra och hållbart.

 

Person med keps och glasögon som visar en bildpresentation

Magister Nordström berättar om begreppet influencer


Fått utbildning och kunskap

För att bättre kunna upplysa och inspirera sina kamrater, har skolans influencers fått utbildning och kunskap via fyra olika arbetspass om hur hållbar mat kan vara både god och trendig.


Det första arbetspasset med skolans foodinfluencers hölls av representanter för elevhälsan, med fokus på teambuilding. Med hjälp av gruppstärkande övningar och intervjuer lärde elever och personal känna varandra lite bättre.


Det andra passet hölls av en lärare i hem- och konsumentkunskap och bestod av teori kring hållbar konsumtion.

 

Serveringskantiner med lasagne och grönsaker

Zucchinilasagne med tomat och ajvar toppad med krämig ostsås var en av rätterna som skolans influencers provlagade inför serveringen i matsalen


Det tredje passet innehöll praktisk matlagning där fyra hållbara maträtter provlagades och provsmakades av influencerteamet under ledning av kockar från måltidsavdelningen. Efter att ha provsmakat och bedömt de provlagade rätterna, valdes två rätter slutligen ut av influencerna att serveras till hela skolan under en dag.

 

Wookpanna med pasta, musslor och grönsaker med mera

Alternativ rätt var pasta med blåmusslor smaksatt med citron, persilja, vitlök och grädde.

Foodfluencers serverade i matsalen

Under det fjärde passet var skolans foodfluencers på plats i matsalen tillsammans med Magister Nordström under en lunch för att servera, inspirera och skapa intresse för hållbar och nyttig mat.


En ungdom som serverar en yngre elev i matsalen

Influencern Valentina Caci serverar en yngre elev.


Isabel Viktorsson, en av skolans influencers, tyckte det var roligt att få vara med och påverka.


- När jag frågade en kille om han ville ha fröknäcke, så sa han nej - men när jag sa ”de är jättegoda, du får gärna ta en liten bit och se om du gillar det”, tog han en bit. Sedan kom han tillbaka flera gånger och hämtade fröknäcke och sa att dom var jättegoda - så det var kul att jag fick honom att testa”, säger Isabel Viktorsson.Närbild av servering av mat på tallrik

Ett av målen med dagen var att få fler elever att prova olika typer maträtter och råvaror


Om projektet

Munkedals kommun har tillsammans med tre andra kommuner i Sverige blivit uttagen att medverka i projektet Ett nytt recept för skolmåltider. Med olika insatser runt skolmåltiderna ska nya arbetssätt testas under ledning av bland andra Livsmedelsverket och innovationsmyndigheten Vinnova.

 

Läs mer om projektet på Livsmedelsverkets webbplats.Tipsa webbredaktionen