Publicerad:

Senast ändrad:

Ett nytt recept för skolmåltider rullar vidare till Hällevadsholms skola

Närbild på tre barn i kockkläder som slevar upp en röra på plåtar med bakplåtspapper på.

Projektet Ett nytt recept för skolmåltider, där Munkedal är en av fyra utvalda kommuner, har nu rullat vidare in i en ny fas och till en ny skola. Nu har måltidsenheten skalat upp arbetet efter lärdomarna från satsningarna Foodfluencers, Food fun facts och Portabel lärmiljö som testats under kortare perioder på Kungsmarksskolan och Munkedalsskolan de senaste två åren. Detta har nu mynnat ut i en ny arbetsmodell som alla elever i årskurs 2 på Hällevadsholms skola får prova en förmiddag per vecka under vårterminen.

Arbetetsmodellen innebär att tre elever är med i köket/matsalen varje torsdagsförmiddag och är delaktiga i beredning och förberedelser av vald temaråvara. Grundtanken är att ett temalivsmedel introduceras varje vecka i smakprovsform eller i ordinarie buffé.


Syftet är att öka intresset och kunskapen om hållbar mat genom att involvera eleverna och låta maten och måltiden vara en del av undervisningen.


Bildspel från tema rödbetor.


Eleverna får lära sig om råvaran från jord till bord och influerar sedan sina skolkamrater att lära sig mer om en hållbar råvara och att våga provsmaka olika rätter utöver det ordinarie utbudet.


I matsalen kan alla läsa om råvaran eller maträtten på bordsryttare eller skyltar, enligt upplägget Food fun facts. Varje vecka får även vårdnadshavarna information om veckans tema via Unikum.


Bildspel med bilder från tema kålrot – med vitlöksdipp.

Om projektet

Munkedal är en av fyra kommuner i Sverige som valts ut att delta i det nationella projektet "Ett nytt recept för skolmåltider". Satsningen är ett innovationsprojekt mellan Vinnova och Livsmedelsverket där olika metoder ska testas, utvärderas och på sikt implementeras.


Projektet ska utveckla framtidens hållbara skolmåltidssystem för att på ett bättre sätt kunna ta vara på den tillgång som skolmåltiden är – från jord till bord, och tillbaka igen.


Läs mer om projektet på munkedal.se

Läs mer om projektet på Livsmedelsverkets webbplats

 

Tipsa webbredaktionen