Nätverk och vänorter

Foto på personer som går i parad på en gata i soligt väder.Förstora bilden

Parad i Neuenkirchen under festveckan 2011

Gemeinde Neuenkirchen

Munkedals kommun har ett kulturellt utbyte med Neuenkirchen, Tyskland. Neuenkirchen är en del i Landhagen kommun. Neuenkirchen med 2500 invånare, är det största samhället i Landhagen. Neuenkirchen ligger inom gångavstånd från den gamla Hansastaden Greifswald, vilket gör Neuenkirchen särskilt attraktivt, en lantlig miljö i kontrast till storstaden.

Kulturella utbyten och besök

Utbytet med Neuenkirchen startade i samband med uppmärksammandet av Hällevadsholmsonen Thomas Thorilds 250:e födelsedag (född 1759) respektive 200-årsdagen av hans död (1808). Samarbetet upprättades eftersom det finns en gemensam nämnare mellan oss - Thomas Thorild. Utbytet sker i samverkan med Thomas Thorildsällskapet.

 

År 2009 invigdes bland annat Thomas Thorildplatsen i Hällevadsholm. Med jämna mellanrum har kommunerna besökt varandra och haft kulturella utbyten så som musik genom Blåsorkestern och gospelkören Greifswald Kombinat. Nedan kan du läsa mer om besök mellan vänorterna.

2017

9-12 november gästades Munkedals kommun av vänorten
Neuenkirchen. Detta i samband med att Thomas Thorild Sällskapet fyller 10 år. Besöket ägnades bland annat åt studiebesök på Smedja Volund, soldattorpet Pulsevadet och Smedbergs Gård. Det blev även samtal om hur det framtida utbytet ska se ut.

2016

Våren 2016 reste Munkedals Blåsorkester till Neuenkirchen. Orkestern spelade på vattenpalatset i Stralsund, i Neuenkirchen och i Greifswald. Vid konserten i Neuenkirchen i prästgårdens trädgård hade många av invånarna samlats för att lyssna på orkestern i strålande solsken. På kvällen bjöd borgmästaren i Neuenkirchen, Frank Weichbrodt, orkestern på en god middag.

Framträdandet i Greifswald hölls i universitetets aula, i den sal som Thomas Thorild hade sin arbetsplats. Konserten ingick i den årligen återkommande kulturfestivalen ”Nordischer Klang”.

Orkestern fick vara med om en spännande resa till gamla svensktrakter där medlemmarna fick ta del av den rikliga historien från området.

2015

Två tjänstemän och fyra medlemmar av Thomas Thorildsällskapet bjöds 2015 ner till Neuenkirchen för uppmärksammandet av tio-årsjubilerande Neuenkirchen Glockenverein. Denna förening startade utbytet med Munkedal med anledning av förberedelserna inför jubileumsdagarna av Thomas Thorild 2008 (födelsedag år 1759) och 2009 (avled år 1808).

2014

Under våren 2014 besöktes kommunen av en delegation från Neuenkirchen för en workshop om hur det framtida samarbetet skulle utformas. Bland annat skulle kommunens Blåsorkester resa ned för konserter, vilket genomfördes 2016.

2013

2013 var en mindre delegation från Munkedals kommun och Thomas Thorildssällskapet inbjudna på invigningen av Thomas Thorild-museét i Neuenkirchen.
Se bilder

2011

I maj 2011 var Munkedals kommun på besök då Neuenkirchen kyrka firade 725 år. Firandet ingick i deras festvecka.

 

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: Jan-Olof Karlsson