Sevärdheter

Ett röse av stenar som är en manshöjd hög.

Stenkärringa på Kynnefjäll.

I Munkedals kommun finns ett brett utbud av sevärdheter - nutida och historiska.


Platsens historia är unik och utgör en del av platsens identitet. Du kan besöka historiska platser som bautastenarna vid Stenehed eller hällristningarna vid Lökeberg. Naturen i kommunen erbjuder naturupplevelser med historiska inslag och botaniska rariteter som flora och Fauna i Kviströms naturreservat.

Nedan hittar du ett urval och samlad information om sevärdheter i Munkedals kommun hittar du i upplevelseportalen vastsverige.com/munkedal.

 

Stenkärringa på Kynnefjäll

Kynnefjäll är inte bara ett fantastisktområde för friluftsliv. Här finns även historiska lämningar från forna tider. En bevarad lämning är Stenkärringa på Kynnefjäll. Efter ett par kilometers vandring från Kynnefjälls Natur längs Bohusleden etapp 19, tonar hon upp sig på en bergsknalle. Runt Stenkärringa ligger ringar med stenar. Betydelsen av dessa är oklara, så det lämnar vi till dig att fantisera om.

Gamla Bruket

Gamla Bruket är en historisk del av pappersbruket i Munkedal. Redan på 1500-talet fanns här kvarnar och sågar längsmed älven. Under 1800-talet uppfördes den så kallade sågarbostaden som fortfarande finns kvar. Idag har föreningen Munkedalsslöjd kurser i lokalerna och sommartid kan besökaren njuta av våfflor i föreningens café.

Lyssna och se bilder om Gamla Bruket här.

Lökebergsristningarna

Lökebergsristningarna är en av Sveriges märkligaste och mest intressanta hällristningar. Den är också en av de största med sina 150 ristningar bland annat i form av skepp, människofigurer, fyrfota djur, ett granliknande träd och skålgropar. Bilderna är inhuggna så djupt att de går att se utan hjälpmedel. Bäst är i släpljus då långa skuggor gör att ristningarna framträder tydligare så ett besök när solen står lågt på himlen är att rekommendera.
Lyssna och se bilder från Lökeberg här.

Stenehed

Gravfältet vid Stenehed i Hällevadsholm är ett av de mest säregna i Bohuslän med flera av järnålderns gravar representerade. Det mest omtalade monumentet är raden med nio bautastenar som kan ha fungerat som en solkalender. I folktro är platsen förknippad med legenden om kung Rane och drottning Hud, vars brudölje lär vara begravda på platsen.
Lyssna och se bilder från Stenehed här.

Torreby slott

Torreby slott med omgivningar har en lång historia. Slottet uppfördes 1887 av Nils Georg Sörensen och utformades efter engelska ideal. Under slottets glansdagar besöktes det av filmstjärnor och kungligheter. I anslutning till slottet ligger Torreby Golfklubb vackert belägen i en engelskinspirerad slottspark med utsikt över Bohusläns största fjord, Gullmarsfjorden.

Thomas Thorildplatsen

I Hällevadsholm finns Thomas Thorildsplatsen, utformad av konstnären Lukas Arons till minne av Thorilds tankar om människans frihet att själv forma sitt liv och öde. Thomas Thorild föddes i Svarteborgs socken 1759 och var en svensk författare, poet, filosof och professor. Thorilds mest kända citat är Tänka fritt är stort - men tänka rätt är större.
Lyssna och se bilder om Thomas Thorild här.


Senast uppdaterad:

Sidansvarig: Gunn-Britt Ljungström