Kultur

Personer står på ett fält i gammaldags militäruniformer och återskapar slaget vid Kvistrum.Förstora bilden

Välkommen till kulturen i Munkedals kommun!

Kulturen i Munkedals kommun

Kulturprogram

Under året arrangeras konserter, föredrag med mera i egen regi eller i samarbete med andra aktörer såsom föreningar eller studieförbund.
Under sommartid arrangeras guidningar om kommunens kulturarv.
Evenemang hittar du här.

Barnkultur

Kommunen har gratis kulturskola med dans, musík, teater, film med mera. Utbud av dans och teaterföreställningar, författarbesök, konstprojekt finns i förskola och skola. Under sport och höstlovet erbjuds också en mängd aktiviteter och arrangemang. Läs mer om barnkultur här.

En rik historia

Kommunen har en rik historia som ger oss identitet. De äldsta lämningarna från människor härstammar från 12 000 år sedan då inlandsisen släppte sitt grepp.


Några delar av vår historia är stenålderslämningar på Hensbacka, unika hällristningar från bronsåldern i Lökeberg, järnålderslämningar i Stenehed, den norska medeltiden med kung Eystein och källan i Foss samt birkebeinerna och Sverre i Sörbo. Ytterligare delar är Kung Rane och den brända borgen i Svarteborg, munkarna som kom för att fiska lax och odla, krigen med Norge och Danmark under 1500-1700-talen med bland annat "Tyttebärskriget" och inte minst industrialiseringen.


Mer om kommunens historia hittar du på sidorna under Kulturhistoria, kulturarv

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: Jan-Olof Karlsson