Kultur

Personer står på ett fält i gammaldags militäruniformer och återskapar slaget vid Kvistrum.

En resa i tiden

Kulturliv

I Munkedals kommun har vi ett kulturliv som erbjuder konserter och konst samt kultur för barn och ungdom. Det finns även kurser och aktiviteter som studieförbund, kulturföreningar eller Kulturskolan arrangerar.


Många kulturarrangemang hålls i Kulturhuset som är musikskolans lokaler. Det är en gammal ombyggd gymnastiklokal vid Munkedalsskolan. Här finns förutom övningsrum även en scen och plats för 150 publikplatser.

Kulturprogram

Kulturarvsrally
Tio arrangemang med guidningar i kommunens kulturarv har genomförts i sommar med stor uppslutning. Medverkande föreningar har varitr; Munkedals - , Svarteborgs-, Bärfendals Hembygdsföreningar och Thomas Thorild Sällskapet samt Kerstin Sandell(Valbo Ryr) och Kultur & Fritid Munkedals kommun.

Se hela programmet för kulturarvsrallyt här

Tonerna - musik i norra Bohuslän

26 säsonger har musiksamarbetet mellan Lysekil, Munkedal, Tanum och Strömstads kommuner funnit.
Ett rikt utbud som bjuder på tango, visor, soul, gamla schlagers, blues, klassiskt, folkmusik och pop! Mycket av utbudet är gratis, bara det gör att du inte får missa detta!
Tonerna ligger för närvarande vilande.

Evenemangskalender

Inne på www.vastsverige.com/munkedal kan du se vår evenemangskalender med konserter, utställningar med mera.
I evenemangskalendern visas inte bara sådant som kommunen är arrangör för, utan även lokala aktörer lägger ut sina tillställningar där.

En rik historia

Kommunen har en rik historia som ger oss identitet. De äldsta lämningarna från människor härstammar från 12 000 år sedan då inlandsisen släppte sitt grepp.


Några delar av vår historia är stenålderslämningar på Hensbacka, unika hällristningar från bronsåldern i Lökeberg, järnålderslämningar i Stenehed, den norska medeltiden med kung Eystein och källan i Foss samt birkebeinerna och Sverre i Sörbo. Ytterligare delar är Kung Rane och den brända borgen i Svarteborg, munkarna som kom för att fiska lax och odla, krigen med Norge och Danmark under 1500-1700-talen med bland annat "Tyttebärskriget" och inte minst industrialiseringen.


Mer om kommunens historia hittar du på sidorna under Kulturhistoria, kulturarv


Granitkusten

Munkedals kommun ingår i projekt GRANITKUSTEN vars syfte är en portal/plattform som vill utveckla natur-och kulturarvsturism genom att stärka befintliga aktörer samt skapa fler entreprenörer inom kultur- och besöksnäringen.


Läs mer om Granitkusten


Senast ändrad:

Sidansvarig: Jan-Olof Karlsson