Processtekniker - Om utbildningen
Gillar du teknik och lösningar som dessutom leder till en hållbar miljö? Då är är Processtekniker en gymnasieutbildning för dig. Du kan få jobb direkt efter utbildningen eller plugga vidare på universitet och högskola. Programmet är certifierat som Teknikcollege vilket innebär att utbildningen utformats tillsammans med näringslivet.
Miljöprofil
Klimat och miljö är mer aktuellt än någonsin och processindustrin är en bransch som ligger i framkant med sitt miljöarbete. Som processtekniker arbetar du dagligen med att minska avtrycket på miljön genom att styra den process du arbetar i så effektivt som möjligt.
En stor fördel med att bedriva vår utbildning på Arctic Paper i Munkedal som är ett av världens miljövänligaste pappersbruk är att du som elev får en unik insikt och förståelse för hur ett effektivt miljöarbete kan bedrivas.
Du läser kurserna Miljö och Energikunskap samt Vatten och Processkemi och miljöarbetet präglar majoriteten av övriga kurser.
Kursplan Industritekniska programmet, inriktning processteknik
Utskriftsvänlig version av utbildningsinformationen Pdf, 473.7 kB.
Snabbfakta
- 90% av industiföretagen söker processtekniker.
- 25% av Sveriges nuvarande processtekniker går snart i pension.
- I nuläget examineras årligen bara 50 gymnasieelever till processtekniker i hela Sverige.
- Processteknik är en växande bransch.
Läs vår nya broschyr
Förmåner under utbildningen
- Körkortspaket bestående av inskrivning, böcker, muntlig teoriundervisning, sju körlektioner samt Riskettan och Risktvåan.
- Truck- och traverskort: detta ingår i kursen Produktionsutrustning 2.
- Gym: Som elev har du möjlighet att träna i Arctic Papers gym.
- Restaurangmat: Hos oss äter du mat som vi beställer från Rasta Håby. Varje dag har du tre alternativ att välja på från restaurangens lunchutbud.
- Dator: Du får låna en dator av oss under din studietid.
- Hög lärartäthet: Vi är en liten skola med små klasser därav får du som elev mycket lärartid oavsett om du strävar efter ett A eller ett E i betyg.
- Stor gemenskap: En annan fördel med att gå hos oss är gemenskapen. Klimatet på skolan skiljer sig mot större skolor då det är lugnt, alla som vill får synas och höras. Eleverna umgås ofta klassöverskridande. Vi åker ofta på utflykter och studiebesök tillsammans hela skolan.
- Kortare skoldagar: Ramtiderna hos oss är 8:40-15:00, på fredagar slutar vi 11:20. Den stora anledningen till detta är att vi aldrig har håltimmar utan skoldagen är komprimerad med lektioner och kortare raster.
Träffa våra tidigare elever
Ali-Reza Alizada, studietid 2018-2021
Arbetsplats: Uddevalla Energi, Drifttekniker
- På Uddevalla Energi sköter jag pannan och ser till att hela processen går som den ska. Här tillverkar vi el, fjärrvärme och pellets. Utbildningen gav mig grundläggande processförståelse och oavsett om man tillverkar papper på Arctic Paper eller arbetar på Uddevalla Energi så är processerna och grunderna lika, det är samma oavsett industri.
Var det lätt att få jobb efter gymnasiet?
- Man får visa att man är engagerad och att man verkligen vill och min vilja var att ha jobb på Uddevalla Energi då mina kunskaper kändes mer tillämpbara här. Det är ett yngre företag och det finns utvecklingspotential.
Hur ser lönebilden ut för dig som drifttekniker? - Ingångslönen är hög jämfört med många andra jobb och ökar ju mer man lär sig. Det är stor skillnad mot vad många andra i min ålder kan tjäna i andra yrken men det är också ett yrke som kräver kunskap och att man tar ansvar.
Varför tycker du att man ska gå på Processtekniska Gymnasiet? - För att det är en framgångsrik utbildning, det finns massor med möjligheter att få jobb i olika företag. Man får med sig tillräcklig kompetens för att kunna vara med och bidra och utvecklas på arbetsplatsen. Utbildningen i kombination med ökad yrkeserfarenhet kommer göra en eftertraktad på arbetsmaknaden.
Mahdi Salehi, studietid 2018-2021
Arbetsplats: Arctic Paper, Processoperatör
- Som processoperatör övervakar man tillverkningsprocessen och ser till att allt fungerar. Om något händer åtgärdar man det, antingen själv eller genom att ringa underhållspersonalen. Man har ett stort ansvar för tillverkningen.
Hur är det att arbeta skift?
- Att arbeta skift fungerar för mig väldigt bra, man är ledig mycket och får mer ledig tid än ett vanligt jobb. Svårigheten kan vara att sova ordentligt men jag tror att de flesta hittar ett sätt med tiden.
Vad tycker du om yrket?
- Det är ett lugnt jobb, inte så mycket fysiskt arbete men det varierar mellan industrier och vid vilken
station man är på. En fördel med att arbeta skift på Arctic Paper är att man lätt kan få en lång ledighet utan att ta så många semesterdagar. Sammanfattningsvis är det ett bra jobb med stort ansvar och väldigt hög lön.
Hur mycket tjänar man som nyexaminerad?
- Har man fast anställning som nybörjare kan man förvänta sig en lön på 33-34.000 kronor. Den höga lönen är också mycket tack vare OB-tillägget.
Varför tycker du att man ska gå på Processtekniska Gymnasiet?
- Det är en snabb och säker väg till arbetslivet. Det är en liten skola med bra tillgång till hjälp. Det är mestadels trevligt umgänge där alla känner alla.
APL - Praktik på riktigt
Under dina tre år på Processtekniska Gymnasiet gör du cirka 19 veckors utbildning ute på en arbetsplats, så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande). Praktiken ger dig erfarenheter och kontakter som du har stor nytta av när du söker jobb.
Vårt nära samarbete med Arctic Paper och andra företag inom processindustrin gör att vi garanterar praktikplats för våra elever. Det finns goda möjligheter att få ett välbetalt sommarvikariat och ett stort kontaktnät redan under skoltiden.
Framtidssäker utbildning
Vi erbjuder en teknikutbildning som ger både yrkeskompetens och möjlighet till högskolebehörighet. Processteknik är en växande bransch med goda framtidsutsikter och bra löneutveckling.
Eftersom många av de eventuella arbetsgivarna är stora internationella företag finns det ofta möjligheter att klättra inom organisationen. Grunden i utbildningen ger dig yrkeskompetens, sedan kan du välja att bygga på med valbara kurser och få en bred högskolebehörighet.
Redo för yrkeslivet
Efter tre år hos oss kan du titulera dig processoperatör/drifttekniker. Yrket består till stor del av att styra och optimera produktionsprocesser av olika slag. Dagens industrijobb är tekniskt avancerade och mindre fysiska.
Vår utbildning ger dig yrkeskvalificering och möjlighet till ett jobb inom en bransch som efterfrågar personal. För att göra våra elever konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden ingår även ett omfattande körkortspaket i utbildningen.
Senast ändrad:
Sidansvarig: Thomas Eriksson