Munkedals kommunvapen

Meny

Kompostering av hushållsavfall

Foto på olika sorters matavfall, bland annat bananskal, lökskal och en jordgubbe.

Kompostering är en traditionell metod för att ta tillvara de näringsämnen som finns i mat- och trädgårdsavfall. Kompostering innebär att avfallet bryts ner på biologisk väg med hjälp av bakterier, svampar och smådjur.

Matrester, kött, fisk, skaldjur, ägg, äggskal, grönsaker, rotfrukter, frukt, bröd, kakor, mjölkprodukter, te, kaffesump- och filter, hushållspapper, ofärgade servetter, blomrester från vas och kruka, trädgårdsavfall, finfördelade grenar och kvistar samt löv och gräsklipp i små mängder.

Vad vinner du på att kompostera?

  • Det blir minskad mängd avfall i soppåsen
  • Du får en fin jordförbättringsprodukt
  • Du gör något som är roligt, lustfyllt och lärorikt – för både barn och vuxna
  • Du bidrar till kretsloppssamhället: näringsämnen återförs till marken

Planera ditt komposterande

Behöver jag anmäla komposten?

Ja, om du ska kompostera matavfall. Du anmäler din kompost till miljöenheten, blanketten hittar du under Relaterad information.

 

Vilken typ av kompostbehållare behöver jag?

Om du ska kompostera matavfall krävs en skadedjurssäker och isolerad varmkompost. Ska du bara kompostera trädgårdsavfall räcker det med en enklare kompostbehållare.

 

Var ska kompostbehållaren stå?
På jord/gräs, skuggigt, vindskyddat. Lakvatten måste kunna rinna bort.

 

Hur löser jag sorteringen i köket?

En hink med lock eller liknande duger bra.

 

Kan jag ändra tidsintervall av sophämtningen?
Ändring av tidsintervall av sophämtning görs hos Rambo AB, efter inlämnad anmälan om kompost hos miljöenheten.

Att tänka på då du komposterar

Fixa strömaterial
Sågspån, kutterspån, flis, hackad halm, torvströ, flisat trädgårdsavfall, bruna löv.

Hur går det till?

  • Starta lugnt! Börja helst på våren.
  • Låna lite kompostmassa från en "gammal" kompost, och lägga det i botten.
  • Finfördela matresterna och trädgårdsavfallet.
  • Det är viktigt att varva en del strö med tre delar köksavfall.
  • Rör om och lufta – på ytan varje gång, på djupet då och då.

För torr, för blöt?

  • Komposten ska kännas som en urkramad tvättsvamp!
  • Täck över.


När är det klart?

  • När komposten är kall och doftar jord.
  • Sålla komposten.

Vad kan jag använda den ”färdiga” komposten till?

Blanda upp med tre till fem delar jord, torv, sand eller annat beroende på användningsområde.

Senast ändrad: 2019-03-08

Sidansvarig: Lotta Karlsson

Munkedals kommun

Kontaktuppgifter

 

kommun@munkedal.se

0524-180 00

 

Besöksadress

Kommunhuset Forum

Centrumtorget 5

455 30 Munkedal

 

Postadress

Munkedals kommun

455 80 Munkedal

 

 

MUNKEDALS KOMMUN

Munkedals kommun

455 80 Munkedal

 

Besöksadress:

Centrumtorget 5, Munkedal

 

Hitta hit


Organisationsnummer:
21 20 00-13 30

 

 

KONTAKTA KOMMUNEN

Telefon: 0524-180 00

E-post: kommun@munkedal.se

 

Ordinarie öppettider:

Måndag - torsdag: kl. 08:00-16:30

Fredag: kl. 08:00-16:00


Se avvikande öppettider

 

Felanmäl bristande tillgänglighet:

webbredaktion@munkedal.se

MUNKEDALS KOMMUN

Munkedals kommun

455 80 Munkedal

 

Besöksadress:

Centrumtorget 5, Munkedal

 

Hitta hit


Organisationsnummer:
21 20 00-13 30

KONTAKTA KOMMUNEN

Telefon: 0524-180 00

E-post: kommun@munkedal.se

 

Ordinarie öppettider:

Måndag - torsdag: kl. 08:00-16:30

Fredag: kl. 08:00-16:00

 

Se avvikande öppettider


Felanmäl bristande tillgänglighet:

webbredaktion@munkedal.se

SOCIALA MEDIER

Tre sociala mediers ikoner. Facebook med ett litet f på en mörkblå cirkel. Instagram med en stiliserad kamera i vita linjer på en mångfärgad cirkel. Twitter med en vit flygande fågel på en ljusblå cirkel.