Våld och hot i nära relationer

Foto på en person som håller i två halvor av ett hjärta gjort i rött papper.Förstora bilden

Surfa privat på dessa sidor?

Om du inte vill att någon ska se att du varit inne på dessa sidor kan du antingen radera webbhistoriken i webbläsaren eller surfa i privat läge. Det senare heter olika för olika webbläsare, exempelvis inkognito-läge, in private eller privat fönster.


LÄMNA DEN HÄR SIDAN SNABBT

Utsätts du för våld?

Våld är varje handling riktad mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker och genom detta får honom eller henne att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill.

Du kan söka stöd från kommunen om du till exempel känner igen dig i något av följande:

  • Känner du dig rädd och hotad?
  • Har du blivit slagen?
  • Känner du dig kontrollerad eller isolerad?
  • Har du tvingats till sexuella handlingar mot din vilja?
  • Är du utsatt för ekonomiskt våld?

 

Läs mer här om olika slags våld

 

För att söka hjälp - läs nedan under rubriken "Här kan du söka hjälp"

Orolig för någon annan som utsätts?

Är du orolig för någon annan som utsätts för våld kan du höra av dig till oss på Individ- och familjeomsorgen, antingen via telefonnumret nedan eller via vår e-tjänst.

Observera att du inte kan vara anonym på vår e-tjänst, för att vara anonym behöver du ringa och INTE uppge ditt namn

 

E-tjänst: Oro för våld i nära relaton

 

Utövar du våld?

Skadar du dina nära och kära? Är du villig att söka stöd och hjälp för att sluta ta till våld? Kontakta då Individ- och familjeomsorg på telefonnumret nedan, eller ansök stöd via vår e-tjänst (start från 2025-01-16). Det är aldrig försent att ändra ditt beteende.

 

E-tjänst: Ansökan för våldsamt beteende

 

Här kan du söka hjälp

SOS Alarm

Telefonnummer: 112

Ring 112 om brottet händer nu, eller om polisen behövs på plats snabbt.

Individ- och familjeomsorg Munkedal

Telefonnummer: 0524-181 03

Är du utsatt för hot och/eller våld av en närstående, eller utsätter du någon annan för hot och/eller våld? Du kan få hjälp och stöd av personal på Individ- och familjeomsorgen. Telefonnumret går till en bemannad jourtelefon kontorstid: Måndag - torsdag kl. 08:00-16:30. Fredag kl. 08:00-16:00.

Socialjour

Telefonnummer: 0522-69 74 44

Socialjouren prioriterar ärenden som rör barn och ungdomar, våld i nära relation, om du misstänker att någon far illa och missbruksproblematik. Råkar du ut för akuta problem som rör dessa områden och som inte kan vänta till ordinarie socialtjänst har öppet är du välkommen att kontakta oss.

 

Andra stödverksamheter

Det finns andra verksamheter som är tillgängliga för dig som är eller har blivit utsatt för våld i en nära relation. Eller för dig som utsätter andra och vill ha hjälp att sluta. I listan nedanför har vi samlat namn, telefonnummer och information om några sådana verksamheter.

BRIS

Telefonnummer: 116 111

Du som är under 18 år och behöver stöd kan höra av dig till oss dygnet runt. Vi som svarar är utbildade kuratorer som har tystnadsplikt. Säg bara hej så tar vi det därifrån!

Brottsofferjouren

Telefonnummer: 116 006

Vi ger medmänskligt och praktiskt stöd till dig som är brottsutsatt, vittne eller anhörig. Helt gratis, anonymt om du vill.

Brottsofferjouren i Fyrbodal

Telefonnummer: 0720-44 45 93

Brottsofferjouren Fyrbodal har som sin huvudsakliga uppgift att ge samtalsstöd och praktiskt rådgivning till dig som utsatts för brott, bevittnat brott eller är anhörig till brottsoffer eller misstänkt. Våra ideella stödjare har gått en omfattande utbildning, blivit bedömda och godkända, skrivit på ett tystnadslöfte och visat upp utdrag ur polisregistret innan de godkänts av styrelsen. Våra stödjare har genomgått en utbildning i Brottsofferjourens regi.

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck - Fyrbodal

Telefonnummer: 0520-49 68 08

Du som bor i Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Lilla Edet, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Tjörn, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg eller Åmål och som är 18 år eller äldre kontakta Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Stödlinjen Rätt att välja

Telefonnummer: 020-57 70 70

Den nationella stödlinjen Rätt att välja finns för dig som lever med regler och krav för att skydda familjens rykte eller heder. Det kan handla om att du utsatts för kontroll, hot eller våld.

Du är välkommen att ringa oavsett ålder och kön. Rätt att välja är öppen 7–21 varje dag, för dig som är utsatt, riskerar att utsättas eller är närstående. Samtalet är gratis och du kan vara anonym när du ringer. Om du inte pratar svenska kan en tolk kopplas in.

Kvinnofridslinjen

Telefonnummer: 020-50 50 50

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer.

Polisen

Telefonnummer: 114 14

Har du blivit utsatt för hot eller våld av en närstående? Anmäl till polisen. Vi hjälper dig genom rättsprocessen.

Roks - Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige

Telefonnummer: 08-442 99 30

Roks bildades den 31 maj 1984. Sedan starten har separatism och systerskap följt kvinnojoursrörelsen och det är fortfarande grunden i det stöd som ges på våra medlemsjourer. Vår gemensamma vision är tillsammans i systerskap för en värld fri från mäns våld. Varje dag möter vi våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn med rörelsens samlade kunskap som bas.

Stödlinjen för män

Telefonnummer: 020-80 80 80

Försöker din partner kontrollera dig eller är du utsatt för hot och våld i din relation? Stödlinjen för män är öppen varje dag 7–21. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer.

Stödlinjen för transpersoner

Telefonnummer: 020-55 00 00

En stödlinje för vuxna transpersoner, inklusive ickebinära, som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp. Linjen är öppen varje dag 11–19. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer.

Terrafem

Telefonnummer: 020-52 10 10

Terrafem erbjuder stöd, skydd och juridisk rådgivning till våldsutsatta kvinnor på mer än 70 språk. Detta arbete gör vi via vår jourtelefon, juristjour och vår kvinnojour och tjejhus.

Välj att sluta

Telefonnummer: 020-55 56 66

Ta steget till förändring. Prata anonymt med erfarna rådgivare som hjälper dig vidare. Genom att kontakta Välj att sluta kan du få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende mot dina närstående. Våra telefontider är måndag-fredag 08.30-16.00.

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: Marie Koivisto