Kommunens klimatlöften
Vad är ett klimatlöfte?
Ett klimatlöfte är ett verktyg, ett hjälpmedel och en inspiration för en kommun i arbetet mot en attraktiv och hållbar framtid. Det vill säga en kommun som är välkomnande och inbjudande genom att ta ansvar och hänsyn om framtida generationers grundläggande livsförutsättningar.
Effekten blir ett förändrat arbetssätt som skapar en hållbar utveckling som gynnar miljö, ekonomi och invånarnas välmående.
I Västra Götalandsregionen finns ett gemensamt initiativ, ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om”, som arbetar med att ta fram hjälp till både kommuner och företag i deras klimatarbete. Initiativet är en kraftsamling för västsvenska aktörer som agerar för en attraktiv och hållbar framtid.
Klimat 2030 har tagit fram 30 klimatlöften som kommunerna kan välja att anta och jobba vidare med under 2024-2026. Kommunerna väljer fritt hur många löften man vill anta och hur man ska jobba med dem.
Munkedals kommuns klimatlöften 2024-2026
I Munkedals kommun antog kommunstyrelsen 2023-09-11 dessa klimatlöften.
Vi har en årlig uppföljning av klimatarbetet
Det innebär att kommunens politiska ledning har en årlig genomgång av klimatarbetet i kommunen inklusive klimatlöftena samt följer upp utsläppen i förhållande till kommunala, regionala och nationella mål. Exempelvis med utgångspunkt i den regionala analysen som erbjuds från Klimat 2030.
Vi involverar invånare i alla åldrar i klimatarbetet
Det innebär att kommunen bjuder in invånarna, inklusive de yngre, till dialog om klimatåtgärder för att skapa mer delaktighet och skynda på omställningen. Detta kan ske i form av dialogmöten, medborgarjury eller workshops dit allmänheten och organisationer bjuds in. Kommunen ska dokumentera och återkoppla resultatet. Under perioden ska en mer varaktig plattform för klimatdialog (fysisk eller digital) skapas.
Vi minskar utsläppen tillsammans med näringslivet
Det innebär att kommunen årligen gör insatser tillsammans med näringslivet. Exempelvis genom att initiera samtal mellan företag kring industriell symbios, driver gemensamma projekt eller på andra sätt samverkar med näringslivet för minskade utsläpp.
Vi inkluderar lantbruket som samarbetspart i kommunens klimatomställning
Det innebär att kommunen arbetar aktivt med att främja en dialog mellan kommunen, gröna näringar och övrigt näringsliv minst två gånger per år, samt under perioden samverkar i minst ett konkret projekt med syfte att minska utsläppen.
Vi arbetar aktivt med vår energiplan
Det innebär att kommunen har en uppdaterad energiplan som är kopplad till översiktsplaneringen och som omfattar lokal produktion, tillförsel, distribution och användning av energi. Exempelvis genom att använda "Vägledning för energiplanering" framtagen av Länsstyrelsen Västra Götaland. Samt tillsammans med andra relevanta aktörer årligen genomför åtgärder som minskar klimatpåverkan i energiförsörjningen. Översiktsplanen kan kompletteras med tematiska tillägg som Vindbruksplan och Solstrategi.
Vi minskar matsvinnet i offentliga måltider och når mål
Det innebär att kommunen mäter matsvinnet med ett uppsatt mål på max 35 g/portion i genomsnitt för skola och förskola, och ett mål på max 100 g/portion för äldre omsorgen. I siffrorna ingår samtliga mätfraktioner: kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. I äldreomsorgen mäts lunch eller middag.
Vi ökar livslängden på elektronik och möjliggör cirkulära flöden
Det innebär att kommunen förlänger livslängden på mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer genom minst en ny åtgärd per år för att förlänga livet och skapa möjligheter till cirkulära flöden. Detta görs genom att exempelvis inte ställa krav på fabriksnya produkter i upphandling, att ha avtal om reparationer/uppdateringar och att samla in samt återbruka produkter.
Vi använder cirkulära möbler
Det innebär att kommunen inreder minst två kontor/arbetsplatser med cirkulära möbler och annan cirkulär inredning. Samt under perioden har ett system med cirkulära möbler för kommunens arbetsplatser. Med cirkulära möbler menas att de repareras och används på nytt, köps begagnade eller återbrukas internt.
Vi energieffektiviserar vårt fastighetsbestånd
Det innebär att kommunen (inklusive kommunala bolag) gör ambitiösa energibesparingar i kommunens fastighetsbestånd, minst tre objekt under perioden. Vid åtgärder i egna fastigheters klimatskal eller värme- och energisystem studeras alltid möjliga åtgärdspaket för energieffektivisering med hjälp av Totalmetodiken från BeLok eller motsvarande.
Vi arbetar med återbruk av byggmaterial
Det innebär att kommunen möjlig gör återbruk genom att ta hänsyn till återbrukets egenskaper i form av till gänglighet, variation med mera i planeringen av ny-, om- eller tillbyggnation. Löftet innebär att kommunen tillgängliggör byggmaterial för återbruk samt använder återbrukat material i fastigheter varje år.
Läs mer om satsningen kommunernas klimatlöften
Munkedals kommun
Kontaktuppgifter
Besöksadress
Kommunhuset Forum
Centrumtorget 5
455 30 Munkedal
Postadress
Munkedals kommun
455 80 Munkedal
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: Bo Säll