Stenbrott och granit

StoneZone

Stenbrytning i Hällevadsholm

Bohusgranit

Geologiskt är Bohusgraniten en av Sveriges yngsta graniter, och det är olika sammansättningar av mineraler som skapar dess olika färgnyanser. Den blågrå, täta graniten kring Hällevadsholm och Rabbalshede kallas för ”Rabbalsgranit”, eller ”silvergranit”.

 

I Hällevadsholms samhälle har det brutits sten sedan Bohusbanan kom till år 1903. Då gjordes det möjligt att transportera stenen till kunder med tåg. De etablerade stenbrotten nära kusten kunde sedan långt tidigare nyttja sjöfarten.

Inom tätorten fanns flera platser som det bröts sten på. Falkens väg, Kvarndalen, Klevberget och sydost om Alnässjön.
Läs mer om stenbrytningen i Hällevadsholm här.

 

Vid Kolstorpsvattnet finns en berättarbänk och en informationstavla om stenbrytningens historia i Hällevadsholm.

Skylt

Granitkusten

Munkedals kommun har genom projektet Granitkusten vars syfte är en portal/plattform som vill utveckla natur- och kulturarvsturism genom att stärka befintliga aktörer samt skapa fler entreprenörer inom kultur- och besöksnäringen.

Granitkusten vill etablera en stadigvarande plattform för gemensam utveckling av norra Bohuslän som bygger på granitlandskapets unika natur- och kulturarv. Inriktningen av detta huvudprojekt bygger på samspel mellan natur-kultur-geologi samt besöksnäringen där man lyfter fram berättelserna och arvet som finns i landskapet och hos människorna.


Munkedals besöksmål är konstföreningen StoneZone i Hällevadsholm och Granitleden.

Projektet genomfördes i samarbete med kommunerna i Lysekil, Sotenäs, Tanum och Strömstad.

Mer information hittar du på Granitkustens webbplats.

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: Jan-Olof Karlsson