Ansök eller säg upp plats

Bild på en tågbana i trä utspridd över golvet.

Ansök om plats

Du ansöker om en barnomsorgsplats genom Tietos webbtjänst för barnomsorg. Det gäller för önskad placering både i kommunal och privat regi.


Ansökan bör göras i god tid, fyra till sex månader innan placering önskas. Vid ansökan till förskola glöm inte att uppge om du önskar vanlig barnomsorgsplats eller endast allmän förskola.


Det är viktigt att ni redan i samband med ansökan tar kontakt med förskoleadministratör för att informera om sådant som har stor betydelse för barnets placering. Det kan gälla särskilda behov eller allergier. Genom att vi i god tid får vetskap om sådant, kan vi på bästa sätt planera för bästa tänkbara barnomsorgsplacering. 


Vid ansökan till våra kommunala verksamheter har föräldrar möjlighet att lämna önskemål om område och placeringsställe, men turordningen gäller bara för erbjudande om en plats.


Vi försöker tillgodose önskemål men placering sker alltid utifrån verksamheternas bästa. Vi strävar efter att få så bra balans det är möjligt på våra avdelningar. Det innebär att man kan få erbjudande om annan förskola/pedagogisk omsorg inom området än det man önskat.Fritidsplacering erbjuds alltid på den skola där barnet går.


Efter ansökan får vårdnadshavare en köbekräftelse och barnet får köplacering utifrån ansökningsdatum. Erbjudande om placering sker normalt inom fyra månader.


Innan ni gör er ansökan var vänlig och läs Regler, rutiner och avgifter.

Ansök om plats (inlogg via BankID)

Säg upp plats

Vill du säga upp plats för ditt barn på förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshemsverksamhet loggar du in i Tietos webbtjänst för barnomsorg.


För att kunna säga upp en plats inom barnomsorgen krävs det att du har mobilt BankID. Detta för att säkerställa att det är barnets vårdnadshavare som avslutar placeringen. Det gäller för samtliga verksamheter, även fritidshemsplacering.


Uppsägningstiden är två månader och avgift debiteras under denna tid oavsett om platsen nyttjas eller inte. Sker uppsägning på grund av byte till privat verksamhet inom kommunen är uppsägningstiden istället en månad. Uppge i så fall byte till privat alternativ vid uppsägningen.

Säg upp plats (inlogg via BankID)

Vanliga frågor om Tietos webbtjänst

På sidan Tieto, under Digitala system, har vi samlat svar på de vanligaste frågorna om Tietos webbtjänst för barnomsorg.


Senast ändrad:

Sidansvarig: Ann-Sofi Kristiansson