Vi flyttade till Munkedal

Vi flyttade till Munkedal

Per-Erik och Kristina fann friluftslivet i Munkedal

När Per-Erik och Kristina sökte en plats där de kunde få utlopp för sitt stora friluftsintresse var det Bohuslän som lockade. Efter ett mycket letande fann de närheten till naturen och en egen trädgårdsodling i Munkedal.

Lämnade Göteborg för Munkedal

På Stale i centrala Munkedal träffar vi Per-Erik Gustafsson och Kristina Thyberg-Gustafsson. Vi fick tillfälle att hälsa på hemma i deras hus med härlig trädgård, där de bor med sina två katter. Kristina växte upp i Småland och Per-Erik är göteborgare sedan flera generationer, men för 15 år sedan valde de att lämna Göteborg och slå ned bopålarna i Munkedal.

En katt sitter i en trädgårdFörstora bilden

En av parets katter följer oss med nyvaken blick.

Två personer pysslar i en trädgård med odlingarFörstora bilden

Odlingarna är viktig del av Per-Erik och Kristinas trädgård.

Sökte naturen och friluftslivet

- Vi sökte oss till ett mindre samhälle med närhet till natur och vatten och Bohuslän lockade, säger Per-Erik. Kristina har tillbringat sina somrar i Grebbestad och jag har kusiner i området. Då vi har ett stort friluftsintresse och då främst segling och kajak, så lade vi mycket tid på vägarna för att söka efter lämpliga ställen.

 

För många år sedan hamnade de i en trafikkö en midsommar och valde då att svänga av vid Håby, för att ta sig vidare via småvägar. De stannade till vid Valbo-Ryrs kyrka för att ta en paus och lade märke till det vackra landskapet. När de senare bestämde sig för att flytta från Göteborg började de leta boende i detta område.

Munkedal är en pärla

- Munkedal är en pärla strategiskt sett, säger Per-Erik. Härifrån är det lätt att pendla och du har ett fantastiskt utgångsläge.

Här finns de västra delarna med kusten och havet, men även de östra delarna som bjuder på skidspår och vandringsleder. Det är lätt att ta sig ut att plocka bär och svamp och dessutom fina badplatser.

 

När de hittade sitt drömställe i Munkedal så hade Kristina nyligen sagt upp sig som arbetsterapeut och startat egen verksamhet, så hon tog med sig arbetet till Munkedal. Per-Erik arbetade kvar i Göteborg som systemutvecklare och pendlade dit under tio års tid.

En person sitter på huk i ett grönskande trädgårdslandFörstora bilden

Trädgården bringar både skönhet, frukt och grönsaker.

En hand som håller i en jordgubbeFörstora bilden

Vad är somrigare än en solvarm jordgubbe?

Trädgården blev deras oas

Per-Erik och Kristina visar oss runt i sin lummiga trädgård, där två katter kommer nyvakna mot oss.

- Vi skaffade katter redan innan vi flyttade från Göteborg. De hade varit utekatter och uppskattade inte alls att bo inne i lägenhet, vilket medförde att vi snabbade på med husletandet, säger Per-Erik med ett leende. Vi tittade först på ett par andra fastigheter i kommunen men där var det betydligt mer att åtgärda. Vi ville ha ett boende som inte var ett renoveringsobjekt. Så en dag hörde mäklaren av sig om att han hittat något som skulle passa. Här i huset har vi bara bytt värmesystem, utöver det har vi endast småfixat. Vi fick ett färdigt hus med härlig uppväxt trädgård. Våra vänner i Göteborg blev förundrade över hur mycket vi faktiskt fick för pengarna.

En metallskylt med två katter och texten "Välkommen"Förstora bilden

Skylten i trädgården talar för sig själv.

Bild på en trädgård ovanifrånFörstora bilden

Parets trädgårdsodling ur ett fågelperspektiv.

Funkade bra med pendling till Göteborg

- Det fungerade bra med pendlingen eftersom det finns bra kommunikationer om man vill resa kollektivt, säger Per-Erik. Sedan kom ju pandemin och i samband med det blev det ju även mer vanligt med distansarbete.

 

Sedan en tid tillbaka är de nu båda pensionärer och Per-Erik behöver inte längre pendla. Däremot ligger paret verkligen inte på latsidan.

Utbud inom räckhåll

- Det är klart att det inte finns samma utbud här som i Göteborg av naturliga skäl. Vi flyttade ju till ett mindre ställe och var fullt medvetna om det. Här finns inte allt man kan hitta i en storstad, men i det direkta närområdet finns ett par restauranger som vi gillar, fika kan vi göra på Kviströms anrika gästgiveri och Munkedals Herrgård erbjuder ett fantastiskt julbord under den perioden av året. Sedan finns det ju bra kollektivtrafik så man kan ta om man vill åka en tur till någon större stad. Som senior reser man ju dessutom gratis inom ett stort närområde, berättar Kristina och Per-Erik.

En person pysslar med ängsblommorFörstora bilden

I en annan del av trädgården har ängsblommorna fått breda ut sig.

Två personer bär en kajak till vattnetFörstora bilden

Badplatsen vid Saltkällan är en av utgångspunkterna vid kajakfärder.

Aktiv fritid

Förutom att odla och plantera i sin lummiga trädgård är paret engagerade i en rad aktiviteter.

 

- Vi har många gemensamma intressen. Främst tillbringar vi vår tid på sjön och havet, antingen i våra kajaker eller i våra segeljollar. Det var faktiskt så vi träffades för 25 år sedan. Vi hade båda anmält oss till en organiserad kajaktur - och jag bjöd Per-Erik på fika, berättar Kristina med glimten i ögat.

De är aktiva i Friluftsfrämjandet Munkedal som har verksamheter året om. De har tidigare varit både kajak- och stavgångsledare, men ledarengemanget har de nu backat ifrån för att även hinna med andra intressen.

 

- Vi är aktiva i konstförening Akvatinten där Per-Erik har hand om webbsidan. Ett annat gemensamt intresse är att vi brukar träna på Nordic Wellnes, förklarar Kristina.

Person i en kajak på vattnetFörstora bilden

Kristina träffade Per-Erik under en kajaktur för många år sedan.

Flygfoto på kajaker på vattnet vid en badplatsFörstora bilden

Saltkällan är en populär badplats och ett rekreationsområde

Startar upp ridyoga

Kristina är även aktiv i Munkedals ridklubb. Hon började rida för sex, sju år sedan och i samarbete med klubben ska hon nu starta upp ridyoga för ”65 plussare”. När vi undrar om även ridningen är ett gemensamt intresse, skrattar de både och förklarar att, nej, ridning är inget för Per-Erik. Han citerar sin farmor som sa ”En sjöman till häst är en styggelse, sa vår herre”. Så ridningen får Kristina ha för sig själv, men Per-Erik sköter ändå hemsidan för ridklubben.

 

Vi tackar Per-Erik och Kristina för pratstunden, men innan vi skiljs åt följer vi med paret till Saltkällans badplats, där de lägger i sina kajaker och glider ut på en tur.

 

 

Senast ändrad: