Från Syrien till Dingle
I Dingle möter vi Rana och hennes familj, som består av pappa George, barnen Zain och Lutfi samt hunden Gizmo. Vägen till Dingle från det krigsdrabbade Syrien var långt ifrån spikrak - men idag, 10 år senare, är de stolta Dinglebor.
Flykten från ett krigsdrabbat Syrien
Att lämna hemstaden Damaskus i Syrien var inget lätt beslut då familjen hade ett ordnat och stabilt liv där - men den svåra situationen ledde till att Rana och George slutligen tog ett beslut att lämna landet. Rana och Zain berättar om sina minnen från resan som fortfarande väcker starka minnen och känslor. Deras resa gick via Libanon, Egypten, Turkiet för att efter en dramatisk båtresa nå Grekland.
- Vi hade blivit lovade att resan till Grekland skulle ske med en stor båt men vi blev hänvisade till en mindre gummibåt. Det var 42 personer ombord, varav 12 barn. Vi fick inte komma in till Greklands kust utan motades bort av polisbåtar, berättar Rana. Jag var livrädd då vi blev fast ute på havet och jag inte kan simma.
Till slut fick de landstiga och efter en oviss tid i Grekland kunde Rana och barnen ta sig till Sverige. En månad senare anlände även George. De hade startat resan som en familj och de lyckades till slut återförenas, efter att ha varit skilda åt en tid.
Väl i Göteborg blev de sedan omplacerade av Migrationsverket till en lägenhet i Dingle.
- Vi hade ingen aning om vart de bussade oss, utan såg bara på skyltarna att de körde mot Norge. Då visste vi inte att vi var på väg till den plats som skulle komma att bli vårt nya hem, säger Rana.
Dingle blev deras hem
- Nu har vi bott här i Dingle i tio år och vi trivs väldigt bra, säger Rana. Vi har så bra grannar och det är lugnt och tryggt för barn att växa upp här. Först hyrde vi huset vi bor i, men för fyra år sedan köpte vi det.
Barnen var 6 och 9 år när de flyttade hit och började skolan i Dingle. I början fick barnen extra språkstöd, men sedan fick de i sin tur hjälpa till att tolka för andra nyanlända barn.
- Skolan här har varit så bra för oss. I början när jag kom hem från skolan om dagarna pratade jag ”låtsassvenska”. Jag minns att jag sa att när jag lärt mig svenska - då ska jag prata mycket - och det har jag verkligen gjort, skrattar Zain. Jag älskar att prata och att skriva texter.
Båda barnen har även varit engagerade i Kulturskolan. Zain spelar tvärflöjt och Lutfi (som är otroligt musikalisk, berättar Zain) spelar en mängd instrument. När barnen började spela instrument började även Rana spela saxofon för att ha ett gemensamt intresse - och alla tre har varit engagerade i Munkedals Blåsorkester.
- Vi har fått ett fint stöd av Kulturskolan, de har varit fantastiska på att se och stötta barnen, säger Rana.
Engagerar sig i samhället på sin fritid
I våras gick Zain ut första året på Naturvetenskapliga programmet i Uddevalla. Det funkar fint att pendla till skolan via tåget som går rakt genom samhället. Lutfi tog studenten förra året och ska under hösten flytta till annan ort för att studera till tandläkare. Zain berättar även att hon gillar att gymma, när hon inte arbetar extra. På gymmet håller hon också danskurser för barn.
Rana och Zain är även engagerade i Svenska kyrkans verksamhet på fritiden. Zain som ungdomsledare och Rana som ledare för en kvinnogrupp. Dessutom fick de för två år sedan en ny familjemedlem som ser till att familjen kommer ut och rör på sig i närområdet. På nationaldagen 2022 flyttade Gizmo in hos familjen, en dansk-svensk gårdshund med otroligt mycket energi och glädje.
Arbetspendlar till grannkommunerna
Under vårt besök kommer George hem från jobbet och ansluter i samtalet. Han berättar att han arbetar som fordonstekniker i Uddevalla. I Syrien drev han tidigare en egen bilverkstad. Rana berömmer George som enligt henne är otroligt händig och duktig på det mesta.
Rana själv pendlar istället åt motsatt håll till sitt arbete. Hon arbetar som kommunvägledare i Tanums kommun. Rana berättar att hon snabbt läste in SFI-utbildningen när de flyttade hit för att nästan omgående börja att arbeta deltid som integrationsassistent i Munkedals kommun. Därefter fortsatte Rana sin karriär som kommunvägledare i Munkedal innan hon började arbeta i grannkommunen.
Älskar lugnet och naturen
Några av familjens favoritplatser i kommunen är Maltes stig i Munkedal, Tose kulle i Dingle - och så Hotellberget förstås, belägen en bit ovanför familjens hus och med en fantastisk utsikt.
Efter en vacker promenad till Hotellberget tackar vi familjen för att vi fick besöka dem och för att de delar med sig om sin berättelse om varför de valt att bosätta sig i Munkedals kommun.
Senast ändrad: