Vi flyttade till Munkedal

Vi flyttade till Munkedal

Paret öppnade restaurang utanför Hällevadsholm

Strax utanför Hällevadsholm träffar vi det nederländska paret Mike och Wendy. 2023 flyttade de till Munkedals kommun. På kort tid har de helrenoverat sitt hus och byggt om ladugården på fastigheten till en modern restaurang.

Till Munkedals kommun via Österrike

Familjen lämnade Nederländerna redan 2012 och flyttade till Österrike där de drev ett eget Bed & Breakfast i tio år. Sedan började de leta passande objekt i Sverige, då deras båda barn valt att flytta till Sverige. Sonen Lance bor i Göteborg och dottern Jorja studerar i Jönköping.

 

- När bekanta undrar varför vi först flyttade till Österrike och sedan till Sverige, så har vi en enkelt förklaring - vi gillar äventyr, berättar Wendy med ett leende. Sedan ville vi ju förstås bo nära våra barn.

 

Deras önskemål var en fastighet där det fanns möjlighet att starta restaurang och eventuellt en Bed & Breakfast. Den skulle ligga på rimligt avstånd till Jönköping och Göteborg där barnen bor. De ville dessutom ha som längst 5 km till närmsta samhälle och 10 km till motorväg. Dessutom ville de att fastigheten skulle ligga i anslutning till en turistväg. Så de började leta aktivt längs Västkusten, från Trelleborg och uppåt.

Vy över en restauranginredningFörstora bilden

Parets restaurang öppnade under våren 2024.

Vägg med skyltar med olika vänlig budskapFörstora bilden

Gästfrihet och lokal anknytning är viktiga ledstjärnor för Mike och Wendy.

Fann sitt drömställe längs Blågröna vägen

I mars 2023 hittade de en gård till salu vid Södra Bullarsjön i Munkedals kommun, precis bredvid ”Blågröna vägen” - en turistväg som förbinder Bohuslän i Sverige med Östfold i Norge. Här fanns stället som uppfyllde deras drömmar och dessutom fanns det ingen annan restaurang i närområdet. Våren 2024 kunde paret öppna sin nya restaurang i nyrenoverade lokaler och planerar även att utöka med ett Bed & Breakfast. På väggen hänger en skylt med restaurangens namn, som går i den Bohuslänska flaggans färger.

 

- Vi hittade platsen via internet och såg möjligheterna med både läge och fastighet, berättar Mike.

Ladugården förvandlades till restaurang

De började restaurangprojektet med att öppna upp en stor öppning rakt igenom hela ladugårdsbyggnaden för att släppa in utsikten av sjön. Det har varit mycket arbete att förvandla den gamla ladugården till en fräsch restaurang. Det är fascinerande att diskrummet i dagens restaurang varit den tidigare ägarens mjölkrum.

- Det tog nästan tre veckor bara att tömma höskullen på allt gammalt hö, säger Wendy. Då kom munskydden från pandemin till stor nytta. Sedan har vi även fyllt många containrar med saker som behövde forslas bort, dels för att tömma byggnaderna och dels för att skapa utrymme för parkering.

 

Efter otaliga timmars arbete och med god hjälp av lokala hantverkare och goda grannar har de lyckats sjösätta sin verksamhet. Uppstarten har fungerat bra enligt Wendy - och de har haft ett bra kundunderlag med fokus på den lokala anknytningen.


En person tillreder mat i ett restaurangkökFörstora bilden

Kocken Mike tillreder den mesta av maten från grunden.

Choklad som smälts i en skålFörstora bilden

Det vankas efterrätt.

Lär sig svenska

Wendy berättar att hon gick till en bokhandel när de flyttade till Sverige för att köpa en bok om Marie Fredriksson från Roxette. Boken fanns inte på engelska, så då var det bara att börja lära sig svenska i stället.

 

- Under året har vi gått på SFI i Dingle och lärt oss svenska. Det fungerade väldigt bra och var välorganiserat. Det var inte så stora klasser heller, säger Wendy. Man har ju fördel av att vi talar ett språk från samma språkgrupp sedan tidigare, men det blir också lätt att man blandar ihop dem, skrattar hon.

 

De har också varit på en träff med andra företagare i området. En av de första personerna de hade kontakt med efter flytten till Hällevadsholm var kommunens näringslivsutvecklare.

Porträttbild på en leende personFörstora bilden

Wendy läser en bok om Marie Fredriksson på svenska.

Närbild på glas på en disk.Förstora bilden

Paret har fört med sig matinfluenser och design från Nederländerna.

En gemensam lokal mötesplats

Wendy berättar att de har bra kontakt med grannarna och har känt sig väldigt välkomna i bygden. De har även gått runt och presenterat sig i samband med att de flyttade in.

 

- Förra året var vi på en grannträff vid Fiskebo hembygdsgård som ligger alldeles i närheten. I år arrangerade vi grannträffen så alla kunde träffas i vår nyöppnade restaurang, berättar Wendy.

 

Mikes förhoppning är att parets restaurang ska fungera som en social samlingspunkt, ett ställe där man kan sitta kvar efter maten i lugn och ro och umgås. De vill därför hålla verksamheten relativt liten - och att det ska kännas som att man kommer hem till Mike och Wendy.

 

Vi tackar för oss och hälsar Mike och Wendy välkomna till Munkedals kommun.

 

Senast ändrad: